Wat vieren Nederlanders op 5 mei, hóe doen ze dat en vooral: wat missen ze nog?
Uit recent onderzoek van het Nationaal Comité blijkt onder meer dat er behoefte bestaat aan meer bezinning en diepgang én dat lang niet iedereen weet wat er in zijn omgeving te doen is op
Bevrijdingsdag.
Die vrijheid vieren we en delen we. Samen, met het een heerlijke
vrijheidssoep en een concert van het Ricciotti Ensemble in Rozet . Meld je aan. Alles is gratis.
Conclusie
Dit jaar vieren we voor de 76 keer Bevrijdingsdag, de behoefte om stil te staan bij het thema vrijheid en de bevrijding is bij veel Nederlanders nog sterk. Om te weten te komen hoe Nederlanders 5 mei vieren en wat ze missen, heeft het comité dit jaar een aanvullend onderzoek laten uitvoeren naar de lokale activiteiten. Waar liggen kansen? Wat kan beter? Hoe blijft het aanbod aansluiten bij de vraag? Dit artikel verscheen eerder in NC Magazine nr. 19 (voorjaar 2021). Het is geschreven door Linda Huijsmans. De belangrijkste conclusie van dit interne onderzoek is dat er behoefte bestaat aan een lokaler, groter en diverser aanbod. Met meer informatie en gerichtere communicatie daarover zal een grotere groep graag willen blijven meedoen aan de Bevrijdingsdagactiviteiten in de buurt.
Onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel deed zowel kwantitatief (1241 personen) als kwalitatief onderzoek onder personen van 16 jaar en ouder die een representatieve weerspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt dat ruim de helft, 55 procent, op die dag stilstaat bij het thema vrijheid en 53 procent bij de bevrijding van Nederland. Gemiddeld 40 procent bezoekt een of meer lokale activiteiten en daarvan is twee derde zeer tevreden. Dat er ook nog veel te winnen is, blijkt uit het feit dat minder dan de helft van de Nederlanders op de hoogte is van wat er bij hen in de buurt georganiseerd wordt.
Einde bericht.
Ook burger slachtoffers: ‘Kring der Herinnering’
De ‘Kring der Herinnering’ in
Arnhem herinnert aan de Slag om de Geitenkamp die plaatsvond tijdens de bevrijding van Arnhem op 12 en 13 april 1945. Arnhem was in 1944 geëvacueerd. Alleen de wijk Geitenkamp was nog bewoond door NSB-ers en dwangarbeiders. De Canadezen voerden een groot artilleriebombardement uit. Ondanks dat de bewoners van de Geitenkamp van te voren waren gewaarschuwd vielen er negentien slachtoffers.
De ‘Kring der Herinnering’ in Arnhem is een ronde betonnen gedenksteen aan de Larikshof. Op de gedenksteen is een krans te zien die is opgebouwd uit kleine kleurvlakken waarop afbeeldingen van onder andere bladeren te zien zijn. In het midden van de krans is een tekst te lezen. De tekst op het monument luidt: ’13 April 1945′.
Oprichting
Het monument kwam tot stand dankzij inspanningen van de heer Marinus van der Ende, die in april 1945 als hulpverlener in de wijk werkte. De heer Van der Ende is tevens initiatiefnemer van de herdenking van het bombardement. Op 13 april 2010 werd voor het eerst een herdenking georganiseerd bij de vijver aan de Larikshof. In oktober 2011 heeft Stichting Herdenking de Geitenkamp een prijsvraag uitgeschreven voor de oprichting van een monument. Uit de veertien inzendingen werd het ontwerp van Janske Hombergen gekozen. Het monument is op 24 november 2012 onthuld in aanwezigheid van burgemeester Pauline Krikke.
Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument. De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de
website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Vrijheidsmaaltijd 2023 in Rozet op 8 mei
Leven in vrijheid, de vrijheid om te zijn wie je wil zijn, mag geloven wat je gelooft, de vrijheid om niet te geloven, vrijheid om te denken wat je wil denken en mogen houden van wie je maar wil houden. Die vrijheid vieren we en delen we. Samen, met het een heerlijke
vrijheidssoep en een concert van het Ricciotti Ensemble in Rozet . Meld je aan. Alles is gratis.