Van metselaar tot verpleegkundige op de hartbewaking

18 sep 2021, 18:40 112
rijnstaterobbie sweers als verpleegkundige
Rijnstate

Omdat ze geen idee hebben wat een bepaald beroep inhoudt, vinden veel scholieren het moeilijk om aan het einde van de middelbareschooltijd een beroepskeuze te maken. Vooral jongens in de puberleeftijd kiezen daarom al snel voor bouw en techniek of ICT.

Robbie Sweers, zelf ooit metselaar, nu verpleegkundige op de hartbewaking bij Rijnstate , herkent dit en wil dat doorbreken.

Worsteling met beroepskeuze

“Zelf heb ik als puber ook enorm zitten worstelen met de vraag wat ik wilde worden,” vertelt Robbie als hij terugdenkt aan het moment dat hij moest kiezen voor een vervolgopleiding. “Werken in de zorg? Geen moment kwam het in me op. Dat was iets voor meisjes, niet voor stoere gasten zoals ik. Een totaal verkeerd beeld natuurlijk, maar ik wist niet beter. Ik wist alleen dat ik liefst met mijn handen wilde werken. En zo belandde ik eigenlijk als vanzelf in de bouw waar ik vijftien jaar heb gewerkt als metselaar.”

Snel cruciale beslissingen nemen en complexe apparatuur bedienen

Bij de geboorte van zijn kinderen zag Robbie voor het eerst een ziekenhuis eens goed van binnen. Robbie: “Mijn vrouw ging voor een spoedkeizersnede, dan kom je al snel op meerdere afdelingen. Ik zag de snelheid van het moeten handelen, het vele schakelen tussen disciplines, de bediening van complexe apparatuur en het nemen van beslissingen. Soms op leven en dood. Heel wat anders dan het wassen van billen, het opnemen van koorts of het plakken van pleisters dat ik in m’n hoofd had zitten. Pas toen ging bij mij het zorglampje branden.” Uiteindelijk besloot Robbie in de avonduren de studie mbo-Verpleegkunde te gaan doen. En met succes. Inmiddels werkt hij bijna twaalf jaar in de zorg waarvan de laatste vijf jaar als verpleegkundige op de Hartbewaking van Rijnstate in Arnhem.

Prijswinnaar

Veel puberjongens hebben geen reëel beeld van de zorg, dat is zonneklaar. Dus toen eind 2019 WZW

(Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn in regio Midden-, Zuid,- en Zuidwest-Gelderland) een prijsvraag* uitschreef om zorgmedewerkers te stimuleren zelf oplossingen aan te dragen voor het oplopende personeelstekort in de zorg, hoefde Robbie niet lang na te denken. “Toevallig had ik zelf ook een keer kennisgemaakt met een VR-bril en ervaren hoe dicht je hiermee de werkelijkheid kunt benaderen. Dus zo kwam ik op het idee om een virtual reality-film te maken en dit idee als Virtuele Snuffelstage in te dienen.” Uiteindelijk werd Robbie één van tien winnaars van het geldbedrag om het idee ook écht uit te kunnen werken. *Lees Robbie's prijsvraag hier .

Virtuele snuffelstage toont puberjongens hoe stoer werken in zorg écht is

Met de € 10.000,- die hij won met een prijsvraag om personeelstekorten in de zorg terug te dringen, ontwikkelde hij een virtuele snuffelstage. Met een set VR-brillen in de hand wil Robbie de komende maanden middelbare scholen in de regio Arnhem opzoeken om vooral jongens in de leeftijd van veertien tot en met zestien jaar te laten ervaren hoe stoer het werken in de zorg écht is.

VR-film laat het vak écht voelen

Met het prijzengeld van €10.000,- heeft Robbie de film afgelopen voorjaar door een gespecialiseerde cameraman laten opnemen en monteren. Ook heeft hij hiervan vijf zogenaamde VR-brillen kunnen aanschaffen waarmee hij dit schooljaar de boer op wil. Robbie: “Ik wil die jonge gasten de zorg, en dan vooral het vak als verpleegkundige, écht laten voelen. Door het opzetten van VR-bril wanen ze zichzelf slachtoffer van een verkeersongeluk en zien ze welke handelingen ambulance-verpleegkundigen verrichten in de ambulance. Eenmaal in het ziekenhuis, zie je letterlijk het behandelteam aan het werk op de SEH. En ik moet je zeggen, dan komt het wel ff binnen."

In contact met middelbare scholen

De komende weken komt Robbie graag in contact met middelbare scholen in de regio Arnhem. Hij wil ze graag bezoeken met zijn VR-bril tijdens een studiekeuzedag. Het is namelijk geen gewone film die je in klassikaal afspeelt, maar een persoonlijke ingrijpende belevenis. De eerste contacten zijn inmiddels gelegd.

Rijnstate

Rijnstate is een zeer vooruitstrevend topklinisch ziekenhuis met 28 verschillende specialismen en circa 5.500 medewerkers. Het werkt voortdurend aan manieren om zichzelf en zijn dienstverlening merkbaar te verbeteren. En als het gelooft dat iets inderdaad tot betere zorg kan leiden, dan gaan het er ook echt voor.

Rijnstate wil vernieuwingen realiseren die tastbaar zijn. Dus wetenschap en onderzoek inzetten die ertoe doen in de praktijk. Om zijn zorg steeds prettiger, soepeler en effectiever te maken. Op een heel menselijk niveau. Met andere woorden: voor jou.

Regionaal Actieprogramma Waard om voor te werken

Ik weet RAAT

is een project onder de vleugels van Regionaal actieprogramma Waard om voor te werken! Dat is het Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten

(RAAT) van zorg- en welzijnsorganisaties in Midden-, Zuid- en Zuidwest- Gelderland. Met dit zorgbrede actieprogramma bundelen organisaties in de regio hun krachten om de tekorten in Zorg en Welzijn aan te pakken. Een daadkrachtige aanpak met concrete acties gericht op instroom én behoud.