ARNHEM - Een 57-jarige Edenaar heeft maandag 17 september zijn nog openstaande boetes betaald. Dit gebeurde nadat hij een wielklem aan zijn auto aantrof.
ARNHEM - Een 57-jarige Edenaar heeft maandag 17 september zijn nog openstaande boetes betaald. Dit gebeurde nadat hij een wielklem aan zijn auto aantrof.
De parketpolitie controleerde 's morgens geparkeerde auto's op de Markt in Arnhem. Dit deed zij aan de hand van een apparaat dat kentekens kan herkennen. Als er een zogeheten ‘hit' is, betekent dit dat de eigenaar van de auto nog een vonnis open heeft staan. In dit geval ging het om een bedrag van 1.100 euro. De wielklem werd aangebracht. Op de auto werd een brief achtergelaten, waarin de eigenaar/bestuurder gewezen werd op de klem en de mogelijkheid om bij het Paleis van Justitie te betalen. Even later meldde de Edenaar zich keurig aan het paleis en werd de openstaande boete betaald. Vervolgens werd de klem weggehaald en kon de man zijn weg vervolgen.
Met klem
Eén van de taken van de parketpolitie is de zogeheten executie van vonnissen. Mensen die een boete opgelegd hebben gekregen, maar dit ondanks herhaalde aanmaningen niet hebben betaald, vinden de parketpolitie op hun pad. Onder deze boetes vallen ook de verkeersboetes. Verreweg de meeste verkeersovertreders betalen vrijwel direct hun boete aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Een deel doet dit echter niet en loopt daardoor risico dat hun voertuig door de politie buiten gebruik wordt gesteld, bijvoorbeeld door het wegslepen van de auto. Het gaat in Gelderland-Midden en -Zuid om duizenden gevallen per jaar. Al enige tijd bestaat de politieke wens om meer resultaat te halen rond deze vonnissen en de verkeersboetes (Wet Mulder). Hieruit ontstond de werkwijze ‘Met klem'.
Wanbetaler
Zodra een voertuig van een wantbetaler is aangetroffen, wordt de wielklem aangebracht. De automobilist wordt verwezen naar een plek in de buurt, waar hij of zij bij de parketpolitie de boete kan betalen. Heeft de bestuurder zich na afloop van de dienst nog niet gemeld, dan wordt het voertuig afgesleept. "De wielklem is een mild voorportaal, voorafgaand aan definitieve buitengebruikstelling", zegt Ruud Gielens, groepschef bij de parketpolitie, "Mensen krijgen nog één kans om relatief goedkoop hun schuld in te lossen. Een afgesleepte auto kost iemand namelijk al gauw 200 euro of meer extra."