Voor de podcast 'Het Gelders Bloed Orkest' dook Omroep Gelderland in de Arnhemse politiegeschiedenis.
Podcastmaker en radiopresentator Frank
van Dijk leerde over de Groep Bijzondere Opdrachten (GBO), die werd
ingezet om de zware criminaliteit te weren
uit het Arnhemse stadsleven.
Intimidatie en geweld
De Arnhemse politie zat eind jaren zestig met de handen in 't haar. Frank van Dijk: “De onderwereld was aan de macht in de hoofdstad van Gelderland. Criminele families beheersten de horeca in het uitgaansgebied op de Korenmarkt en de rosse buurt in het Spijkerkwartier. Intimidatie en geweld was aan de orde van de dag. De politie stond machteloos.”
Totdat de Groep Bijzondere Opdrachten (GBO) werd opgericht. De korpsleiding vroeg de vuistploeg geen enkele confrontatie meer te schuwen en waar nodig hard op te treden.
Persoonlijke verhalen
In de podcast worden niet alleen de sterke verhalen van deze stoere mannen verteld, maar komen ook de inwoners van Arnhem aan het woord. De fanatieke voetbalsupporters, de sekswerkers, de raamexploitanten, de dienstweigeraars en de krakers in Arnhem. Hoe hebben zij deze brigade ervaren? Zij stonden in de jaren 70, 80 en 90 geregeld tegenover de mannen van de GBO. Was het inderdaad 'eerst slaan en dan pas vragen' of lag het iets genuanceerder?
Frank van Dijk: "Wat ik bijzonder vind om te laten horen is hoe iedereen op die momenten terugkijkt. De agent die soms hard moest optreden, de kraker die de klappen kreeg en wat het met hem deed. Maar ook hoe beide kanten anno nu denken over dergelijke handhaving."
Uniek stukje Arnhemse geschiedenis
Deze politiemacht heeft de basis gelegd voor wat we nu kennen als de specialistische interventieteams bij de Landelijke Eenheid. En dat begon dus allemaal in Arnhem, en niet in steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag waar je het wellicht eerder zou verwachten. De GBO vormt daarmee een uniek stukje geschiedenis in Arnhem, in Gelderland en binnen de organisatie van de Nederlandse Politie. Burgemeester Ahmed Marcouch is dan ook trots op de GBO en dat dit Arnhemse initiatief model stond voor hoe de politie zich later heeft doorontwikkeld.
De podcast
De podcast 'Het Gelders Bloedorkest' geeft de luisteraar een interessant en sfeervol tijdsbeeld. En die sfeer is mede te danken aan de muzikale medewerking van de Politie Big Band Oost Nederland onder leiding van Guus Tangelder.
'Het Gelders Bloed Orkest' is vanaf nu te vinden in alle podcastapps zoals Spotify, Apple Podcast en NPO Luister. Luisteren is ook mogelijk via gld.nl en de Omroep Gelderland-app.
De podcast 'Het Gelders Bloed Orkest' kun je beluisteren hier.