Op last van burgemeester Ahmed Marcouch is op 5 februari in de Spijkerstraat een huurwoning voor drie maanden gesloten vanwege overtreding van de Opiumwet.
Bovendien heeft de burgemeester vorige week een gesloten woning aan de Forelstraat voor nog eens drie maanden dicht gehouden, omdat de drugsoverlast aanhield tijdens de sluiting, met brandstichting, diefstal en vernielingen.
Rust herstellen
De sluitingsperiode is nodig om de loop naar een drugspand te stoppen en de rust te herstellen. In de woning aan de Forelstraat, ook een huurwoning werd destijds door de politie een handelsvoorraad drugs gevonden. Daarnaast worden woningen nogal eens gesloten als gevolg van herhaalde meldingen door omwonenden en voorbijgangers. Ook over de Spijkerstraat is drugshandel gemeld, gepaard aan aanloop, ruzies en andere overlast.
Marcouch, die bij voortduring aandringt op melden: "Hulde aan de
omwonenden en voorbijgangers die signaleren wat zij zien aan verdachte
gedragingen, zoals toeloop, busjes op vreemde tijden en ook wat zij
ruiken aan vreemde, soms anijsachtige luchtjes. Zij helpen ons met hun
meldingen om drugscriminelen de stad uit te krijgen, om te beginnen hun
woonwijk uit."
Drugs
De leefbaarheid staat in de Spijkerstraat staat onder druk door frequente drugscriminaliteit en drugsoverlast in het Spijkerkwartier In 2024 ontving de politie 180 drugsgerelateerde (overlast)meldingen in deze wijk. In heel Arnhem heeft de politie in de periode 2019 – 2023 bij elkaar meer dan 250 drugslocaties opgerold, zoals drugslabs, hennepkwekerijen, opslaglocaties en dealpanden
De bestrijding van drugsoverlast gaat gepaard met grote inspanningen die de gemeente zich getroost voor schoon, heel en veilig. Aan de Steenstraat is het pand 66 ingericht als thuishaven voor bewoners en de handhavers, die dagelijks de wijk in trekken, en periodiek met de politie en andere partners integrale controles uitvoeren. Ook heeft de gemeente moderne camera’s geregeld, wordt horeca aangemoedigd waar mensen elkaar spreken en gaan vergunningen hun werk doen.
Wijk
"De overlast voor de buurt telt zwaar," stelt Marcouch: "Onze opgroeiende kinderen hebben juist een veilige leefomgeving nodig met mensen aan wie zij zich kunnen optrekken, zonder straatdealers die op drugspanden afkomen." Marcouch benadrukt dat jongeren juist een wijk vol buurtgenoten nodig hebben die zich opstellen als mede-opvoeders, naast ouders, docenten en jongerenwerkers. Met de alliantie van het Nationaal Programma Arnhem Oost bouwt hij aan een pedagogische wijk.
Melden helpt
Meldingen worden nagetrokken, de panden bezocht, de observaties verzameld en de aanzeggingsbrieven laat de burgemeester aan huis bezorgen. Worden woningen gesloten, dan volgt voorlichting voor de omwonenden. Melden kan bij de politie via 0900 – 8844 en bij Meld Misdaad Anoniem, ook via 0800 – 7000.