Broers veroordeeld voor betrokkenheid bij een criminele organisatie

jul 10 , 9:00 112
rechtbanklocatie zutphen gevel vrouwe justitia november 2022
De rechtbank veroordeelt twee mannen uit Arnhem van 27 en 26 jaar oud voor hun betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich richtte op het maken en verhandelen van cocaïne en heroïne.
De 27-jarige man krijgt een celstraf van 54 maanden en een geldboete van ruim €20.000,-. De 26-jarige man moet 48 maanden de cel in en een geldboete van €11.000,- betalen.


Politie startte een onderzoek

Na een MMA-melding (Meld Misdaad Anoniem) over drugs dealen in Arnhem, startte de politie een onderzoek. Tijdens het onderzoek kwamen de broers naar voren als verdachten van het bereiden en het verhandelen van cocaïne en heroïne. Bij doorzoekingen in woningen in Arnhem trof de politie vuurwapens en munitie, verpakkingsmateriaal en grondstoffen voor drugs, een geldtelmachine en grote geldbedragen aan.

Procesafspraken

Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de broers stelden procesafspraken op. Met het maken van procesafspraken kan een zaak efficiënt worden afgedaan en wordt een hoger beroep voorkomen. In deze procesafspraken kwamen het OM en de advocaten met elkaar overeen dat ze veroordeeld zouden worden. De 27-jarige man zou hiervoor 54 maanden gevangenisstraf krijgen en een geldboete van €20.500,-. Voor zijn 26-jarige broer is afgesproken dat hij een gevangenisstraf van 48 maanden krijgt en daarbij een geldboete van €11.000,-. In de procesafspraken werd ook opgenomen dat de broers alle inbeslaggenomen goederen en geldbedragen moeten afstaan. De broers lieten weten het daarmee eens te zijn. Daarom legt de rechtbank conform de procesafspraken de straffen aan de broers op.