De
rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit
Arnhem tot een gevangenisstraf van drie jaar voor het ontvoeren van een toen 25-jarige Arnhemmer. Dit deed hij samen met anderen.
Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond.
Klemgereden
Op 7 augustus 2020 werd het slachtoffer op het Schipholplein in Arnhem klemgereden door een auto. Uit deze auto kwamen gemaskerde mannen die het slachtoffer uit zijn auto trokken en met veel geweld in een andere auto duwden. Het slachtoffer werd achter in de auto in bedwang gehouden door een medeverdachte en naar een loods aan de Snelliusweg in Arnhem gebracht. Daar werd het slachtoffer uit de auto gehaald en moest hij plaatsnemen op de grond. Het slachtoffer werd vervolgens geslagen met houten balken, kreeg klappen en werd met een mes geprikt. Zijn handen, voeten en benen werden aan elkaar vastgebonden met ducttape en zijn ogen en mond werden afgeplakt. In verband met een ander onderzoek bevond zich afluisterapparatuur en een peilbaken in de auto. De politie was daardoor snel op de hoogte van de ontvoering. Een arrestatieteam viel vervolgens de loods binnen en trof daar de man, een medeverdachte en het slachtoffer aan.
Bestuurder auto
De man verklaarde dat hij niets met de vrijheidsberoving te maken had en toevallig in de loods aanwezig was voor een feestje. De rechtbank gaat daar niet in mee op basis van de opnames gemaakt via de afluisterapparatuur en de bevindingen ten aanzien van camerabeelden in en rondom de loods. De rechtbank oordeelt dat hij de bestuurder van de auto is geweest, die het slachtoffer heeft klemgereden, de auto naar de loods gereden en zich medeschuldig heeft gemaakt aan geweld tegen het slachtoffer. Deze handelingen maken volgens de rechtbank dat er sprake is van medeplegen.
Strafbepaling
Net zoals de officier van justitie oordeelt de rechtbank dat een lange gevangenisstraf van aanzienlijke duur passend is. De officier van justitie eiste een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank ziet echter geen aanleiding om een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen.
De rechtbank houdt in grotere mate dan de officier van justitie rekening met de ernst van het feit en de aanzienlijke rol van de verdachte bij het feit. De man had als chauffeur een groot aandeel bij de ontvoering. De straf die de rechtbank oplegt valt daarom hoger uit dan de eis van de officier van justitie.
Schadevergoeding
Tot slot moet de Arnhemmer een
schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.
Mededaders eerder veroordeeld
De rechtbank
veroordeelde op 14 oktober 2021 twee medeverdachten voor hun betrokkenheid bij de ontvoering.