Arnhemse finalist bij initiatieven #kraakdecrisis

Foto: buro einstein

Van 6 april tot en met 3 mei inventariseerde #kraakdecrisis initiatieven voor een socialer en duurzamer Nederland na corona. 270 inzendingen en onwijs veel publieksstemmen verder, zijn elf inzendingen (zie onderaan) tot finalisten gepromoveerd.

De experts van #kraakdecrisis kozen de zes finalisten met de beste content, waaronder Earn-E uit Arnhem. Daarnaast zijn er vijf publieksfavorieten.

Startkapitaal verdeeld over drie winnaars

De elf toppers, waarvan ook uit deze regio, zijn deze week gestart met een bootcamp van vijf dagen. Onder begeleiding van experts, werken zij aan de doorontwikkeling van hun concept. Op vrijdag 8 mei om 16.00 uur, pitchen de finalisten hun initiatief tijdens een livestream. De jury kiest vervolgens onder welke drie winnaars het startkapitaal van veertig duizend euro wordt verdeeld. Ook na het uitkeren van het startkapitaal worden de deelnemers ondersteund bij het opbouwen en opschalen van hun bedrijf.

Livestream:

Hier vind je een uitgebreidere omschrijving van de inzendingen. Je bent ook van harte welkom om de livestream te volgen. Je kun je via dit online formulier inschrijven. Je ontvangt van ons een link waarmee je toegang hebt.
Mocht je in de tussentijd vragen hebben, of het interessant vinden een van de finalisten tijdens de bootcamp te volgen, schroom dan niet om contact met #kraakdecrisis op te nemen.

Publieksfavorieten:

-Fairify – 1232 Stemmen – Overveen
Fairify is een duurzame Chrome extensie die in de browser weergeeft hoe eerlijk een merk is en de beste alternatieven toont.
-The Bin – 1211 Stemmen – Rotterdam
Wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof. The Bin verbindt organisaties aan kunstenaars, makers en (lokale) ondernemingen om (afval)grondstoffen weer van waarde te laten zijn.
-Vreetzaam – 1027 stemmen – Nieuwerkerk aan den IJssel
Vreetzaam wordt zowel een aanbieder van plantaardige maaltijdboxen als andere ecologisch verantwoorde producten. De missie van Vreetzaam is om het maken van de ‘juiste’ keuze ook de makkelijkste keuze te maken. ‘Juist’ definiëert Vreetzaam als gezond, milieubewust, en diervriendelijk eten.
-Een bodem vol leven – 717 Stemmen – Utrecht
Klimaatmitigatie en grootschalig herstel van de beschadigde landbouwbodems in Nederland door het terugbrengen van het leven in de bodem met de Elaine Ingham compost methode.
-Construqt – 569 stemmen – Vaassen
Dit online platform voor architecten en ingenieurs maakt het vinden van duurzame bouwmaterialen eenvoudig en helpt om geschikte materiaalkeuzes te maken.

Keuze experts #Kraakdecrisis:

-Revopallet – Hengelo
Dat zijn honderd procent gerecyclede kartonnen Revopallets. Door gebruik te maken van honderd procent gerecycled karton kunnen de grondstoffen weer volledig opnieuw ingezet worden. Ook zijn ze veel lichter en besparen ze uitstoot bij transportbewegingen.
-Holland Houtland – Den Haag
Holland Houtland ziet kansen voor lokaal geproduceerde grondstoffen voor de circulaire economie. Ze organiseren een marktplaats voor lokaal geteelde bouwgerelateerde grondstoffen. Ze richten zich op het regionale samenwerkingen tussen boer en bouw.
-PackBack – Rotterdam
Online eten bestellen zonder afval. Bij PackBack belanden verpakkingen niet in prullenbak, maar worden deze gecollecteerd, gereinigd en hergebruikt bij de volgende bestelling.
-Vonk in de wijk – Hilversum
Een lokale woon-werk-leef gemeenschap waarbij de buurt/wijk de keten is. Realiseren van fysieke woon- en werkplekken waar mensen welkom zijn en graag verblijven. Daar gaat het gaat om groen, gezond, sociaal en duurzaam binnen een lokale keten.
-ReCover – Baarn
Een tweede leven geven aan afgedankte mondkapjes. Het ontwikkelen van nieuwe producten vanuit het basismateriaal van deze afgedankte mondkapjes. De hoge dichtheid van het filtermateriaal maakt deze uitermate geschikt voor hergebruik in bijvoorbeeld akoestische panelen die we in onze anderhalf meter maatschappij hard nodig zullen hebben.
-Earn-E – Arnhem
Earn-E helpt je om het verbruik van stroom en gas thuis te verminderen. Earn-E is goed voor je portemonnee en voor het milieu.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden