Opening Arnhemse brouwerij Durs

Foto: Peter Venema

Op 9 november opende stadsbrouwerij Durs, de eerste brouwerij met echt Ernems bier. Burgemeester Marcouch verrichte de opening.

Durs (Ernems voor dorst) is gevestigd in Klarendal, boven restaurant Goed Proeven.

Voorgeschiedenis

De brouwerij werd in 2016 opgericht door Christian Hageraats, die ook de eerste brouwer is. In 2017 komt Roy Peters erbij als brouwer. In 2017 zijn de beide brouwers bezig met proefbrouwen en alles formeel te regelen. Over de naam wordt nog gedacht: naast Kleefse Waard voert men dan ook de naam Arnhemse Brouw.

In 2018 ontwikkelt ( dan nog) brouwerij Kleefse waard een alcoholvrij zuurbier op basis van oud brood en zuurdesem. In oktober van dat jaar vertrekt Roy Peters. In januari 2019 gaat Vincent Banning meehelpen bij de brouwerij en komt ook brouwer Sophia Franx, die het vak leerde in de brouwerij van het Openluchtmuseum het team versterken.

Durs

In juli 2019 komen nieuwe plannen naar buiten voor een stadsbrouwerij en minstens zeven Arnhemse bieren. De Arnhemse ondernemer Maarten de Keijzer is ingestapt bij de Kleefse Waard. Brouwerij Kleefse Waard gaat vanaf 1 september 2019 verder onder de naam DURS. De brouwerij wordt gevestigd boven restaurant Goed Proeven aan de Klarendalseweg. In september 2019 werd de brouwinstallatie met ketels van 1000 liter geplaatst. Met deze installatie kan maximaal 5.000 liter per week worden gebrouwen. Het eerste proefbrouwsel werd op 3 oktober 2019 gebrouwen. Dan start ook Joris Kok bij Durs, hij gaat zich bezig houden met de Sales en Marketing van het Arnhemse bier. En nu is dan het eerste bier op de markt. De flesjes van de eerste brouw zijn verkrijgbaar bij het Nederlands Watermuseum.

Ode aan de Sint Jansbeek

Met Durs willen de biermakers een ode brengen aan het Arnhemse water, aldus de website van Durs. De Sint-Jansbeek staat daarin centraal. Aan deze beek is de stad ontstaan. Al rond de 13 e eeuw stonden er verschillende brouwerijen langs de beek. Zij gebruikten het water uit de beek om het bier te brouwen. En de hele stad genoot daarvan. De leerlooiers van de Looierstraat proostten na een dag looien met een Arnhems biertje. De mensen die in de wasserijen werkten, proostten na een dag wassen en schrobben met een Arnhems biertje. Hier was het bier belangrijk. Het was een beloning voor het harde werken en het kwam hier gewoon ‘uit de beek’.

Arnhems water

Om de stad te laten groeien, verdween de beek onder de stad. Nu is ‘ie weer bovengronds, scheidt het noord van zuid en begeven we ons er omheen. De mensen achter Durs eren de beek, het Arnhems water. “Het water dat bij de stad hoort, ons verbindt. Het water stroomt hier door onze aders, stroomt over onze kades, grijpt om zich heen en geeft ons adem. Wij geven het kleur, brengen het op smaak, we maken het ons en drinken het, tot het niet meer gaat.”

Durs op facebook:

Wat een opkomst! Bedankt, Burgemeester #ahmedmarcouch, #wethouderjanvandellen leveranciers, relaties, familie en vrienden! Vandaag was de officiële opening van Brouwerij #Durs. En wat zijn we trots. Bedankt voor alle mooie reacties. Namens heel team Durs, Prut🍻🍻 🥳

Kenne we effe wat tromgeroffel kriege?! Je ken vanaf NU het ècht Ernems bier kopen! Het Nederlands Watermuseum is het eerste verkooppunt en het uiteraard ’n bijzondere band met het Ernems water. Net als Brouwerij Durs. Prut!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen