Virgil van Dijk en Epke Zonderland motiveren en inspireren jongeren in coronatijd

Foto: Project Comeback

Ruim twee maanden geleden lanceerden Helden Project Comeback. Dat is een landelijk initiatief waarin topsporters als Virgil van Dijk, Shanice van de Sanden en Epke Zonderland zich inzetten om jongeren sterker terug te laten komen na tegenslag.

Want jongeren kunnen hun hulp goed gebruiken, zeker nu en in de nabije toekomst. Op 16 december zijn er bijvoorbeeld twee online inspiratiesessies met volleybalster Laura Dijkema en kickbokster Sarel de Jong.

Virgil trapte af

Inmiddels wordt Project Comeback omarmd door tien grote gemeenten in Nederland, te weten Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Leiden, Groningen,Helmond, Haarlemmermeer en Breda. Tal van topsporters hebben zich verbonden aan het maatschappelijk project.

Tijdens een online sessie voor een selecte groep jongeren uit de deelnemende gemeentes, was het Oranje-captain Virgil van Dijk die Project Comeback met zijn inspirerende woorden aftrapte. Virgil weet als geen ander hoe het is om tegenslagen te overwinnen. Door een zware knieblessure miste de verdediger van Liverpool en het Nederlands elftal het EK van afgelopen zomer. Het was zowel fysiek als mentaal een zware periode. Tijdens de sessie konden de jongeren vragen stellen en gaf Virgil de jongeren tips hoe social media te gebruiken in deze tijd, voedingsadviezen en gaf hij aanwijzingen hoe om te gaan met tegenslagen. “Probeer te praten met mensen. Het is niet erg om jezelf kwetsbaar op te stellen en je gevoelens te uiten. Het is juist stoer om dat te doen,” aldus Virgil. Het hele interview is hier te bekijken.

Voetbalster

Ook voetbalster Shanice van de Sanden ging in gesprek met jongeren. Tijdens het gewonnen EK van 2017 was ze een van de publiekslievelingen en verdiende ze de transfer naar Europese topclub Olympique Lyon. Alles leek haar voor de wind te gaan, tot het WK van 2019. Shanice kreeg het lastig: niks lukte, het plezier was minder en voor grote wedstrijden was ze zelfs bang om uitgefloten te worden. Met het delen van haar verhaal heeft Shanice jongeren kunnen inspireren en motiveren. “Ik hoop dat er een aantal jongeren zijn die na deze sessie denken: oké, opgeven is geen optie, het maakt niet uit hoeveel tegenslagen ik nog ga krijgen. Je moet gewoon je kop omhoog houden en in jezelf blijven geloven, ook als het even tegenzit.” Het hele interview met Shanice is hier te bekijken.

Sessie met Epke

De meest recente sessie was die met olympisch turnkampioen Epke Zonderland. Met hem gingen we naar de Hanze Hogeschool in Groningen, want ook voor studenten is deze coronaperiode lastig. Epke gaf ze een steuntje in de rug: “Waarom ik succesvol ben geworden in de sport, is omdat ik er altijd heel veel voldoening en plezier aan heb beleefd. Dat wil ik jullie vandaag ook meegeven: probeer in deze lastige tijd de positiviteit erin te houden. Vind daar een manier voor die bij jou past en vergeet niet waarvoor je het allemaal doet.” Het hele interview met Epke is hier te bekijken.

Helden

Barbara Barend, initiatiefnemer namens Helden: “Ik ben enorm trots dat al zoveel grote topsporters zich hebben ingezet voor Project Comeback en dat we al een aantal mooie sessies hebben kunnen organiseren. Van Epke, Shanice en Virgil tot voetballer Stefan de Vrij, judoka Roy Meyer, paralympisch Atlete Marlène van Gansewinkel, atlete Femke Bol, hockeyster Lideij Welten en marathonloper Abdi Nageeye. Het zegt genoeg dat deze toppers tijd vrijmaken om jongeren te motiveren de beste versie van zichzelf te worden. Ik merk om me heen hoe hard de jongeren onze steun kunnen gebruiken in deze tijd. Tot nu toe hebben al meer dan duizend jongeren door het hele land meegedaan aan online en offline sessies van Project Comeback. Ondertussen zijn wij ook al bezig met de lange termijn, want met Project Comeback willen we dat er in Nederland in 2035 een generatie staat die tegenslag heeft overwonnen en waar met trots naar gekeken wordt.”

Meer informatie

Voor meer informatie over Project Comeback en de sessies kijk hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen