Bekende sporters vragen regering om steun voor meer beweging

Foto: Iris van den Broek

Zeven bekende sporters roepen zaterdag 23 mei de regering in een landelijke advertentie op werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen.

Elf sportbonden en het NOC*NSF hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor dat plan. De oproep is een initiatief van de huidige en voormalige topsporters en -trainers Bas van de Goor, Epke Zonderland, Louis van Gaal, Sarina Wiegman, Guus Hiddink en Joop Alberda en neuropsycholoog Erik Scherder.

Coronacrisis werkt als alarmbel

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen.
Joop Alberda: “Het is al lange tijd bekend dat sport vele voordelen biedt, van gezondheid tot cognitieve en sociale effecten. Onze ambities om sport en bewegen veel meer betekenis te geven voor Nederland zagen een aantal jaar geleden al het eerste levenslicht. De coronacrisis werkt als een alarmbel. Mensen met een mindere vitaliteit en weerbaarheid zijn het meest kwetsbaar. Dit is het moment om in actie en tot gedragsverandering te komen. Daarbij ligt de nadruk op voorkomen in plaats van genezen. We willen werken aan het nieuwe normaal.”

Sport en bewegen integreren in dagelijks leven

Naast de oproep, geplaatst in het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, stuurt het zevental een brief naar een aantal ministeries in Den Haag. De initiatiefnemers stellen dat sport en bewegen een essentiële, preventieve rol speelt om Nederlanders vitaler te maken. Ook zeggen zij dat “de plaats van sport in het systeem van zorg en welzijn verre van perfect” is. Ze pleiten voor een systeem waarbij mensen van jongs af geholpen worden hun leven lang gezond te blijven. En dit door sport en bewegen te integreren in hun dagelijks leven. Op school, op het werk, thuis, op de vereniging of in de sportschool, in het ziekenhuis of de zorginstelling.

bewegenGeen opdracht aan de sport alleen

Daarin ligt volgens de initiatiefnemers een belangrijke rol voor de Nederlandse sportinfrastructuur. Dat zijn met onder meer 24.000 verenigingen, sportbonden, commerciële sportaanbieders en vele duizenden professionals en vrijwilligers. “Dit is geen opdracht aan de sport alleen,” zegt Alberda. “Het moet integraal gebeuren, in nauwe samenwerking met toonaangevende instanties uit de sport, zorg, het onderwijs, de voedselindustrie en de overheid.”
Elf sportbonden (Atletiekunie, KNGU, KNHB, KNKV, KNLTB, KNVB, KNZB, NGF, Nevobo, NSkiV en Watersportverbond) en NOC*NSF hebben hun steun voor de oproep al uitgesproken en laten weten hun medewerking te zullen verlenen aan het vervolg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen