Politie waarschuwt: Pas op met valse sms’jes over bezorging postpakket

Foto: Politie

Wees alert op valse SMS berichten met een zogenaamde bezorging of vertraging van een postpakket. Er circuleren varianten van verschillende pakketdiensten.

De link in deze SMS berichten verwijzen naar een valse website, waar je een zogenaamde app van de pakketdienst kunt downloaden om jouw pakket te tracken. Zodra de gebruikers deze app installeren is de FluBot-malware actief.

FluBot-Malware op smartphone

De FluBot-malware kan een valse mobiel bankieren-app installeren, sms-berichten versturen om de malware verder te verspreiden, realtime op jouw smartphone meekijken, een keylogger installeren om te kijken wat je typt, contacten kopiëren etc. Mocht je deze app installeren dan vraagt jouw telefoon toestemming voor het installeren van onbekende apps van buiten de playstore. Doe dit vooral niet en sluit af. Het allerbeste is om gelijk het nummer te blokkeren vanwaar de sms is verzonden.

Blijf alert

De politie laat op hun social media weten dat er sms’jes gaan rond om apps te installeren om postpakketten te volgen. Die apps zijn niet van een bezorgdienst, maar van criminelen die via de app wachtwoorden en bankinformatie stelen. Krijg je zo’n sms? Gooi hem weg. Officiële apps vind je in de Play Store of App Store.
Criminelen spelen in op het toenemende aantal internetbestellingen. Melding maken van deze vorm van fraude kan bij de Fraudehelpdesk. Doe dat vooral als je een berichtje krijgt.  Klikken op een linkje in een sms’je levert bijna nooit direct gevaar op. Het gaat pas fout als je op de website daarna wat invult of downloadt.

  • Heb je wachtwoorden ingevuld? Verander deze dan direct. Ook op andere websites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt.
  • Creditcardgegevens ingevuld? Neem dan contact op met je creditcardmaatschappij.
  • Een e-mailadres ingevuld? Dan kun je (meer) spam ontvangen.

Persoonlijke gegevens kunnen criminelen ook gebruiken om je op een later moment te benaderen voor bijvoorbeeld spoofing of andere vormen van oplichting.
Wees alert en zorg dat je zelf en dat mensen in je omgeving geen slachtoffer worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen