April is Senioren en Veiligheidsmaand

Foto: Senioren en Veiligheidweek

Het ministerie van Justitie en Veiligheid start in samenwerking met vele partijen op 1 april de Senioren en Veiligheidsmaand. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van criminaliteit.

Daarnaast is er informatie over wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Maak het oplichters niet te makkelijk

Onder de slogan Maak het oplichters niet te makkelijk wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

Tips en informatie

Hoewel ouderen niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen, is ieder slachtoffer er een te veel. Daarom geeft de campagne concrete tips om slachtofferschap zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en dat hij hiervan aangifte doet. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Lees deze tips en meer op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl Voor informatie en stap-voor-stapuitleg over online veiligheid en privacy kun je ook op de website van SeniorWeb terecht.

Samenwerking

Op 7 april tekent minister Grapperhaus een convenant met de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en verschillende ouderen organisaties, waaronder ANBO, KBO-PCOB, KBO-Brabant, NOOM, de Koepel Gepensioneerden  en SeniorWeb. Hierin spreken de partijen af dat ze gezamenlijk gedurende twee jaar zullen werken aan de weerbaarheid van senioren tegen criminaliteit.senioren

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden