112

Politie benadert personen om gevonden inloggegevens

Foto: Pixabay

In een onderzoek naar een cyberdelict zijn door de Belgische politie vijftigduizend mailadressen en wachtwoorden aangetroffen. Vandaag, 18 augustus, ontvangen deze vijftigduizend betrokkenen een e-mail van het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland.

De politie Oost-Nederland heeft op verzoek van de Belgische collega’s een verdachte aangehouden in Oost-Nederland.

Strafrechtelijk onderzoek

In België loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een cyberdelict. De politie Oost-Nederland heeft op verzoek van de Belgische collega’s een verdachte aangehouden in Oost-Nederland. In het onderzoek zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen en onderzocht. Hierop werden onder andere vijftigduizend mailadressen en wachtwoorden aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de aangetroffen gegevens te linken zijn aan accounts bij webwinkels en online handelsplaatsen.

Mail namens de politie

De politie Oost-Nederland stuurt vandaag een mail naar de vijftigduizend mailadressen die gevonden zijn. In de mail wordt uitgelegd waarom de betrokkenen de mail ontvangen en wordt geadviseerd wachtwoord(en) te wijzigen. Het informeren van deze betrokkenen komt voort uit het Belgische onderzoek. Er loopt geen afzonderlijk onderzoek in Nederland.

Publiek-private samenwerking cybercrime teams

Elke eenheid van de nationale politie investeert op onderzoeken naar cybercriminaliteit. Er zijn cybercrimeteams die aan de hand van digitale sporen onderzoek doen naar verdachte(n) achter deze vormen van criminaliteit. Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

Tips om cybercrime te voorkomen

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Je kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat jouw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
  • Gebruik een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een lange wachtzin. Deze is voor jou gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen.
  • Klik niet zomaar op een link.
  • Geef nooit uw inloggegevens af.
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet je ook digitaal scheiden. Reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts.
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).

Kijk voor meer informatie op: www.politie.nl/themas/cybercrime.html.

What do you want to do ?

New mail

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden