112

Man uit Arnhem en broer veroordeeld wegens diefstal met babbeltrucs

Foto: Rechtbank Arnhem

De rechtbank veroordeelde een 58-jarige man uit Arnhem en zijn broer uit Huissen voor twee diefstallen door middel van babbeltrucs. De Arnhemmer kreeg een gevangenisstraf van een jaar en zijn broer een celstraf van zes maanden.

Ook moeten beiden schadevergoeding betalen aan hun slachtoffers.

Voordoen als politieagent

Met babbeltrucs kreeg de man de slachtoffers zo ver dat ze lieten zien waar ze hun geld bewaarden. Door zich voor te doen als politieagent wist de man uit Arnhem bij een 89-jarig slachtoffer in huis binnen te komen. Nadat de man de woning verliet, kwam het slachtoffer er achter dat zij een geldbedrag van tienduizend euro kwijt was. Bij het tweede slachtoffer, een 86-jarige vrouw, zei de man dat hij van de inbraakpreventie was en dat er bij de vrouw was ingebroken. De man nam uit die woning de lade van de kluis mee, met daarin achtduizend euro.

Schaamteloos

De man werd ook verdacht van een andere diefstal en een oplichting. Hiervan wordt de man vrijgesproken. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij op geraffineerde en schaamteloze wijze veel geld afpakte van de door hun hoge leeftijd kwetsbare slachtoffers.

Schadevergoeding

De Arnhemmer moet aan de slachtoffers een schadevergoeding van respectievelijk 10.450 en 1.360 euro betalen.

Broer ook veroordeeld

Een 53-jarige man uit Huissen, die ook bij deze zaak betrokken was en de broer is van de Arnhemmer, is veroordeeld voor het samen plegen van oplichting door middel van een babbeltruc. Dit deed hij met mogelijk twee anderen, maar onduidelijk is met wie. De daders deden zich voor als politie en vertelden leugens over een onderzoek naar bankfraude. Het slachtoffer moest van hen geld pinnen en aan hen afgeven, zogenaamd om het te laten controleren op echtheid. Het slachtoffer raakte op die manier bijna zestienduizend  euro kwijt.  De rechtbank legde de man een celstraf van zes maanden op. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarnaast moet de Huissenaar de zestienduizend euro aan het slachtoffer terugbetalen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden