Scholieren in zonnetje tijdens digitale prijsuitreiking Euregio Rijn-Waal

Foto: Euregio.org

Ook in tijden van online en hybride onderwijs vinden er interessante schoolprojecten plaats, zelfs grensoverschrijdend. Dat bewijst de derde editie van de Euregionale Scholenwedstrijd, waarvoor 350 Nederlandse en Duitse scholieren zich hadden aangemeld.

In de afgelopen maanden hielden ze zich bezig met de vraag hoe ze duurzamer kunnen leven en zich zo kunnen inzetten voor het klimaat. Hieruit zijn veelzijdige inzendingen ontstaan. Tijdens een digitale prijsuitreiking op 21 april zet de Euregio Rijn-Waal de beste inzendingen in het zonnetje.

Scholenwedstrijd en prijsuitreiking grotendeels online

Een groot deel van de Scholenwedstrijd vond dit jaar online plaats, met workshops waarin de scholieren meer te weten kwamen over het thema, een live vragenronde met meteorologe Margot Ribberink en het werken aan de inzending. Zo ook de prijsuitreiking, die alle deelnemende scholieren en docenten volgende week woensdag, 21 april, via een livestream op YouTube kunnen volgen. Een presentatrice zal het geheel in het Nederlands en Duits presenteren. Er zijn prijzen in de categorieën Nederlandse scholen, Duitse scholen en Partnerscholen. Daarnaast worden er prijzen voor bijzondere inzendingen uitgereikt.

Euregio Rijn-Waal
Margot Ribberink

Creatieve inzendingen over duurzaamheid

“De deelnemers hebben het de jury niet gemakkelijk gemaakt. Aan de inzendingen is te zien dat de scholieren veel over het onderwerp hebben geleerd en met veel plezier hebben meegedaan,” aldus projectcoördinator Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal. “Naast de inhoudelijke kwaliteit heeft de jury ook de criteria creativiteit, originaliteit en het gebruik van de buur-taal in haar oordeel meegenomen. We kijken nu al uit naar de liveverbinding met de winnaars, die pas tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt zullen worden.”

Prijzen blijven een verrassing

Ook de prijzen zullen tot die tijd een verrassing blijven. Een klein tipje van de sluier is dat passend bij het thema van de Scholenwedstrijd kunnen de scholieren uitkijken naar duurzame prijzen en activiteiten voor de klas. Naast Heidi de Ruiter en Margot Ribberink zal ook minister van Europese Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Stephan Holthoff-Pförtner, te gast zijn. In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van Noordrijn-Westfalen organiseerde de Euregio Rijn-Waal, de Euregionale Scholenwedstrijd dit jaar voor de derde keer. Aan Nederlandse kant konden middelbare scholen uit de regio’s Arnhem-Nijmegen, West-Veluwe, Zuid-West-Gelderland, Noordoost-Brabant en Noord-Limburg meedoen, in kleine groepjes, met de hele klas of samen met een partnerschool uit het buurland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden