Maatschappelijke diensttijd: 20.000 jongeren gezocht voor vijftig nieuwe MDT-projecten

Foto: mdt

Begin dit jaar ging de maatschappelijke diensttijd (MDT) officieel van start. Zelfs corona kon jongeren niet tegenhouden om vrijwillig en vol enthousiasme hun steentje bij te dragen.

Het is een mooie opstap om actief te worden en te blijven in je eigen buurt.

Uiterlijk 14 december voor 16.30 uur

In 2021 komen er vijftig projecten bij, met ruimte voor nog eens twintigduizend MDT-ers. Om al die plekken te vullen, starten MDT-jongeren op 8 december met een recordpoging. Ze roepen veertien- tot zevenentwintig-jarigen op om uiterlijk 14 december voor 16.30 uur de test Ontdekken wat je leuk vindt te doen op doemeemetMDT.nl. Het doel is tenminste twintigduizend jongeren deze eerste stap te laten zetten op weg naar het vinden van het MDT dat bij ze past. YourCube draait al vanaf het begin mee met MDT met projecten in zes provincies, waaronder Gelderland. Daar komt nu een locatie in Noord-Brabant bij.

Wat past qua opleiding of werk en goed voor cv

Steeds meer jongeren ontdekken MDT en wat meedoen aan een van de projecten voor hen kan betekenen. Ze zijn enthousiast over de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de samenleving, terwijl ze tegelijkertijd hun talenten ontwikkelen en hun leefwereld en netwerk vergroten. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren door het doen van MDT beter weet wat er qua opleiding of werk bij hen past. Tweederde is blij met de versterking van het cv en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Het is daarom goed nieuws dat komend jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe initiatieven start en bestaande initiatieven worden uitgebreid. YourCube draait al vanaf het begin mee met MDT met projecten in zes provincies, waaronder Gelderland. Daar komt nu een locatie in Noord-Brabant bij.

YourCube

Projectleider Jeanine van Bemmel vertelt: “Met YourCube vormen we een brug tussen jongeren die een MDT willen doen en organisaties die vrijwilligers nodig hebben. Wij werken altijd heel lokaal, dus de MDT-er kan in zijn eigen stad meedoen en daar van betekenis zijn. Begin volgend jaar starten we in Eindhoven. De jongere zelf is bij ons altijd het uitgangspunt, op basis van zijn of haar talenten en wensen kiezen we samen een passend project. Dat kan van alles zijn, zoals het organiseren van buurtactiviteiten, maatjescontact met iemand die wel wat support kan gebruiken of het geven van huiswerkbegeleiding. We willen alle jongeren een kans geven om MDT te doen en om op die manier een verschil te maken in hun eigen leefomgeving.”

Zelf ervaren

De test Ontdekken wat je leuk vindt neemt ongeveer twee minuten in beslag. Met een paar gerichte vragen komen jongeren er razendsnel achter welke MDT bij hen past. Gaan ze aan de slag met een sportproject, ligt hun hart bij politiek en bestuur of is duurzaamheid hen op het lijf geschreven? Met negen verschillende categorieën, van natuur en dier tot veiligheid en van techniek en ICT tot sport, is er voor iedere MDT-er wat wils. YourCube valt in de categorie zorg en welzijn. Jeanine: “Al onze projecten zijn in het sociale domein, van meedraaien op een daklozenopvang tot het organiseren van een koffieochtend in de straat. Omdat we niet werken met vaste periodes, starten MDT-ers bij ons wanneer dat hen uitkomt. Er is altijd wel een lopend project waar ze meteen kunnen instromen, terwijl we ondertussen samen op zoek gaan naar iets wat hen echt op het lijf is geschreven. We werken met partijen die een groot lokaal netwerk hebben, dus we kunnen MDT-ers veel verschillende mogelijkheden bieden. Als jongeren niet weten wat ze willen doen, kunnen ze op een aantal projecten een tijdje meedraaien om zo zelf te ervaren waar ze zich het meest op hun plek voelen. Het is mooi om te zien dat er steeds meer jongeren zonder ervaring met vrijwilligerswerk met MDT starten. En al helemaal als we horen dat ze het geweldig leuk en interessant vinden om te doen.”

Groeipotentieel

Meer dan achttienduizend jongeren deden al mee met MDT en het groeipotentieel is groot. Uit onderzoek blijkt dat ruim 800.000 jongeren graag vrijwillig een steentje willen bijdragen aan de maatschappij. Dat ze tegelijkertijd ervaring opdoen die goed van pas komt bij het maken van belangrijke keuzes voor hun toekomst, is een groot bijkomend voordeel. Jongeren doen MDT om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat ze zich alvast willen oriënteren op een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt, of om iets goeds te doen voor de samenleving. Deelname is altijd vrijwillig en deelnemers worden goed begeleid.
Jeanine: “De MDT-ers die via YourCube op projecten werken komen regelmatig samen onder leiding van een coach die hen ondersteunt en adviseert. Die meetings zijn natuurlijk ook het moment om ervaringen uit te wisselen en elkaar te leren kennen. We organiseren de bijeenkomsten per stad, zodat er echt een lokale community ontstaat. Sommige van de jongeren krijgen echt de smaak te pakken en blijven ook als het MDT is afgerond actief onderdeel van het netwerk. Zo vormt het een mooie opstap om met vrijwilligerswerk te beginnen en actief te worden, en te blijven, in de eigen buurt.”

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)

MDT is een samenwerking van de rijksoverheid, jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk voor MDT. Zie voor meer informatie ook www.doemeemetmdt.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden