Honderden jongeren straat op in Arnhem bij klimaatstaking

Foto: FFF Nederland

Op vrijdag 23 september zijn ongeveer 200 demonstranten, voornamelijk scholieren en studenten, in Arnhem de straat op gegaan voor een beter klimaatbeleid. De klimaatstaking werd georganiseerd door Fridays For Future Nederland.

Die was onderdeel van een internationale actiedag van Fridays For Future. In meer dan 80 landen gingen honderdduizenden mensen de straat op voor klimaatrechtvaardigheid.

Vuist maken tegen klimaatbeleid van regeringklimaatstaking

De demonstratie werd georganiseerd om een vuist te maken tegen het klimaatbeleid van de regering. “Met de plannen van Prinsjesdag wordt half werk geleverd. Het kabinet weigert te doen wat nodig is, en geeft in plaats daarvan haar uitstelbeleid de vrije loop,” zegt Jules van Fridays For Future. “Half Pakistan staat onderwater en wij hadden één van de droogste zomers ooit. Hoe denk het kabinet hieruit te kunnen komen met slappe maatregelen?” Klimaatstakers in Arnhem riepen: “Stop het uitstelgedrag, klimaatrechtvaardigheid nu!”

Aandacht vestigen op gevolgen en oplossingen

De jongeren liepen een mars door het centrum van Arnhem, en keerden daarna terug naar Park Sonsbeek waar een podiumprogramma was met speeches van activisten en spoken word. De demonstratie werd in Arnhem gehouden om aandacht te vestigen op de gevolgen van, en oplossingen voor de klimaatcrisis die buiten de Randstad te vinden zijn. Een belangrijk voorbeeld hiervan is beter OV. “Het openbaar vervoer buiten de Randstad is vaak gewoon bagger. Het is tijd voor grote investeringen in projecten zoals de Lely- en Nedersaksenlijn,” legt Guus uit Arnhem uit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen