Gebruik waterstof in Rijnstate-Elst zorgt voor enorme CO2 winst en aardgasbesparing

Foto: Rijnstate-Elst

De bouw van het nieuwe ziekenhuis in Elst krijgt steeds meer vorm. Vandaag is een grote waterstoftank gebracht die nodig is om het Ziekenhuis van de Toekomst energieneutraal te kunnen laten functioneren.

De tank is afkomstig uit Noorwegen en is over het water naar Nederland gebracht. Het laatste stuk van deze reis werd over de weg afgelegd. De tank is gemaakt van staal en weegt ruim 27.000 kilo. In de tank kan tweehonderd kilo waterstof worden bewaard.

Voorkomt teveel gasgebruik

Door het gebruik van waterstof voorkomt Rijnstate een geschat gasverbruik van 42.000 kubieke meter per jaar. Tegelijk stoot Rijnstate 1,1 miljoen kilogram CO2 minder uit. De elektriciteit die de waterstof naast warmte levert is goed voor een jaarlijkse vermindering van bijna 55.000 kg CO2.
“De tank speelt een belangrijke rol in de energievoorziening voor ons nieuwe ziekenhuis. Het is een belangrijke stap. We laten hiermee niet alleen zien dat we de voorop willen lopen in de zorg voor de toekomst maar ook hoe we dat willen doen. Ik merk dat naast zorginstellingen ook woningbouwverenigingen, industriële bedrijven en technische leveranciers onze ontwikkelingen in Elst nauwlettend volgen. Dat snap ik, ze zijn van harte welkom. We delen graag onze kennis en ervaringen,” zegt Willem-Jan Hanegraaf, programmadirecteur Bouw Rijnstate-Elst.
Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.rijnstate.nl.

Rijnstate-Elst
Bouw Rijnstate-Elst met grote waterstoftank
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen