ADP: gemiddeld een tientje extra op de loonstrookjes dit jaar

Foto: Pixabay

Werknemers gaan er dit jaar gemiddeld een tientje per maand op vooruit, maar dat geldt niet voor alle werkenden. Een werknemer met een minimumloon van €1725,- bruto krijgt er maandelijks €19,- meer bij dan vorig jaar.

Werknemers met een modaal inkomen van €2932,- bruto houden €9,- meer over. Mensen in loondienst die twee keer modaal verdienen, zo’n €5864,- bruto per maand, gaan er bijna €25,- per maand op vooruit. Parttimers en jongeren onder de 21 jaar moeten juist een paar euro’s per maand inleveren, blijkt uit berekeningen van loonstrookjesverwerker ADP.

Minimumloon

De lichte stijging in het nettoloon komt door een lager belastingtarief in de eerste schijf (inkomen tot €35.472,-) en hogere heffingskortingen. Ook is er een stijging van het wettelijk minimumloon, dat dit jaar met een paar tientjes verhoogd is.
Werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon, zoals mensen in deeltijd en jongeren onder de 21 jaar, krijgen dit jaar minder arbeidskorting en houden dus minder over per maand. In vergelijking met vorig jaar moet iemand met een deeltijd-brutoloon van €1700,- per maand zo’n €3,- inleveren.

Werkenden en gepensioneerden vooruit

In bijna alle sectoren gaan werkenden erop vooruit. Modale inkomens in de bouw komen er het beste vanaf, gevolgd door metaal en techniek, overheid, transport en zorg. Er zijn wel wat kleine verschillen tussen sectoren en dat komt door gewijzigde pensioenpremies. De overheid valt daarbij op, omdat de pensioenpremie daar daalt.
Waar gepensioneerden vorig jaar achterbleven, gaan ze er dit jaar op vooruit. Dat komt door een verhoging van de AOW-uitkeringen, lagere belastingen en een lagere bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). Een aanvullend pensioen van €500,- per maand stijgt dit jaar met €1,33. Een aanvullend pensioen van €2500,- per maand kan rekenen op een stijging van €7,- per maand. Voor een alleenstaande stijgt de AOW met €18,-, gehuwden krijgen €13,- per persoon.

Thuiswerken

Werkgevers mogen voor het thuiswerken vanwege corona dit jaar een onbelaste vergoeding van €2,- per dag geven aan hun personeel. Werknemers kunnen zo gecompenseerd worden voor extra uitgaven aan bijvoorbeeld stroom, verwarming, koffie en toiletpapier.
De thuiswerkvergoeding is evenwel niet zaligmakend en dus moeten werknemers zich niet rijk rekenen, zegt ADP. Sinds begin dit jaar hoeven werkgevers geen vaste reiskostenvergoeding meer te geven, maar alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. De thuiswerkvergoeding compenseert volgens ADP het wegvallen van deze reiskostenvergoeding veelal niet. Dat komt ook omdat de inflatie gestegen is en de lichte nettoloonstijgingen de stijgende kosten voor levensonderhoud niet zullen compenseren.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen