Werknemers van provincies willen fatsoenlijke cao

Foto: Jos Israel

Op 14 juni hebben werknemers van provincies een petitie voor fatsoenlijke cao aan de gedeputeerde van provincie Gelderland aangeboden in Huis der Provincie overhandigd.

De petitie is ondertekend door ruim tweeduizend werknemers van de verschillende provincies.

Ze willen een fatsoenlijke cao met meer loon, een eerlijke thuiswerkvergoeding en faire afspraken over duurzame inzetbaarheid en eerder stoppen met werken. De cao voor de provinciale sector geldt voor 14.000 mensen.

Mijlenver uit elkaar

Diegenen die de petitie ondertekenden waren vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid, CMHF, AVV en enkele kaderleden die vallen onder de cao voor de provinciale sector. Jan Markink, voorzitter van de werkgeversdelegatie en gedeputeerde provincie Gelderland, heeft de petitie in ontvangst genomen. De bonden eisen namens hun leden onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent voor 2021, een reële thuiswerkvergoeding en afspraken over duurzame inzetbaarheid zoals ruimte voor mantelzorg. Zonder dat dit financiële consequenties heeft voor de werknemer. De werkgever wil in de cao echter alleen afspraken maken over loongerelateerde zaken en gaat daarbij niet verder dan 0,6 procent en een éénmalige uitkering van €700,- bruto.

Toenemende werkdruk

De vakbonden maken zich zorgen over de toenemende werkdruk waar de werknemers van de provincie mee te maken hebben. Die is in de coronaperiode verder omhooggegaan. Ook hier wil de werkgever geen afspraken over maken.

Onderhandelingen muurvast

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn in oktober 2020 gestart maar ze zitten muurvast. Vanuit werkgeverskant is er geen enkele beweging. Sengul Sozen, bestuurder FNV Overheid: “De werkgever wil alles in paritaire groepen uitwerken. Dat betekent dat we over allerlei onderdelen samen met de werkgever in aparte groepen moeten praten. Dat werkt alleen maar vertragend en we wachten al te lang op een nieuwe cao. De waardering voor het werk blijft achter.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen