112

Start proef Gelderse Deelgeschillenrechter in Familiezaken

Foto: Rechtbank Gelderland

Bij een (echt)scheiding zou het goed zijn als de rechter laagdrempelig en snel een deel van een geschil oplost in het begin. Vanaf 17 maart kan dat bij de rechtbank Gelderland.

Dan start namelijk het project de Deelgeschillenrechter in Familiezaken. De kern van deze nieuwe procedure is dat een relatief eenvoudig deelgeschil, wat in de weg staat van het bereiken van een totaalregeling, versneld aan de deelgeschillenrechter kan worden voorgelegd.

Beginfase van een scheiding

De procedure is voor partijen in de beginfase van een scheiding. Voor: (ex) samenwoners, geregistreerde partners en echtgenoten waarvan minstens een van de (ex)partners in Gelderland woont. Een voorwaarde is dat de ex-partners met elkaar in onderhandeling zijn onder begeleiding van een MfN-mediator (Mediators federatie Nederland, red.) bemiddelend advocaat/advocaten of notaris.

Hoe werkt het?

De partijen dienen samen een verzoek in door het mailen van het aanmeldformulier (pdf, 657,9 KB). In bepaalde kwesties zal een advocaat namens partijen een verzoek moeten indienen. Voor een exacte beschrijving van deze aanmeldprocedure verwijzen we u naar informatie voor ketenpartners en verwijzers (pdf, 107,5 KB). Als het deelgeschil zich leent voor de deelgeschilprocedure, dan plant de rechtbank een zitting in.

Zitting

De zitting is in Arnhem of Zutphen. De rechtbank probeert de zitting binnen twee weken na het indienen van het verzoek in te plannen. Tijdens de zitting kunt u geen pleitaantekening voordragen of overleggen. De deelgeschillenrechter kan wel om stukken vragen. De deelgeschillenrechter probeert eerst of partijen er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet, dan neemt die rechter een beslissing.

Afronding

Binnen een week na de zitting stuurt de rechtbank het proces-verbaal of de schriftelijke beslissing van de deelgeschillenrechter. Daarna kunnen partijen de onderhandelingen/totaalregeling afronden.

​Griffierecht

Elke partij betaalt in beginsel de helft van het griffierecht. In 2021 gaat het om €85,-. Dat betekent dus €42,50 per partij.

Meer informatie

In de brochure (pdf, 116,9 KB) voor rechtzoekenden kunt u rustig nalezen wat u kunt verwachten van de deelgeschillenrechter.

Met vragen kunt u terecht bij uw MfN-mediator, advocaat of notaris en bij het mediationbureau van de rechtbank Gelderland. Verwijzers kunnen een uitgebreidere beschrijving van de deelgeschillenaanpak opvragen bij het mediationbureau.

 

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen