Je hebt nog alle tijd om een kieswijzer te raadplegen

Foto: Pixabay

Op 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ben jij er nog niet helemaal uit op welke partij en op wie je wilt stemmen? Raadpleeg een Kieswijzer!

Kiezers kunnen komende Tweede Kamerverkiezingen op tal van manieren via een kies- of stemwijzer bepalen welke partij het beste aansluit bij hun overtuigingen. Er is nog tijd om rond te neuzen.

Naast de algemene kieswijzers, zoals het Kieskompas, de Stemwijzer zijn er stemhulpen voor uiteenlopende onderwerpen en doelgroepen.

Seks, privacy en cannabis

De Politieke Sekswijzer van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers legt de kiezer stellingen voor over onder andere anticonceptie, abortus en de aanpak van seksueel geweld. Wie de stemhulp van vakblad Boerderij invult, krijgt inzicht in de standpunten die partijen hebben over land- en tuinbouw en voor wie wil weten hoe partijen kijken naar de rol van technologie is er de Technologie Kieswijzer van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

De Kieswijzer privacy en online veiligheid focust speciaal de standpunten van de verschillende politieke partijen op het gebied van privacy en veiligheid.
De Cannabis Stemwijzer van Stichting Maatschappij en Cannabis legt de kiezer stellingen voor over het thuis kweken van de softdrug, medicinale cannabis en het gedoogbeleid. Ook heeft belangenorganisatie COC dit jaar weer een ‘lhbti-kieswijzer’ gemaakt en zowel de Nationale Jeugdraad (NJR) als ProDemos bieden stemhulpen aan speciaal voor jongeren.

Onderwijs Stemhulp

Dat geldt ook voor de Onderwijs Stemhulp 2021 die speciaal voor jongeren en werkenden in het onderwijs is opgezet. Met deze stemhulp worden belangrijke thema’s op het gebied van onderwijs behandeld:

  • Studiefinanciering / basisbeurs / sociaal leenstelsel
  • Oplossingen voor het lerarentekort
  • Salaris docenten
  • De grootte van klassen

In de stemhulp zijn alle standpunten van de verschillende politieke partijen verzameld.

Ook andere initiatieven

Naast deze gespecialiseerde kieswijzers zijn er ook tal van andere initiatieven om kiezers te informeren over partijstandpunten. Zo heeft ActionAid de Feministische Partijwijzer opgesteld. Daarin oordeelt de non-profitorganisatie zelf over onder meer het feministische gehalte van de partijprogramma’s. En de Stemmentracker van ProDemos legt de kiezer geen stellingen voor, maar moties en wetsvoorstellen uit de afgelopen kabinetsperiode. Vervolgens worden de keuzes van de kiezers naast het stemgedrag van partijen in de Kamer gelegd.
Wie uiteindelijk dan precies weet welke partij het beste aansluit bij zijn of haar standpunten, kan op politieke speeddate met een andere kiezer. Via de website Waaromkiesjij.nl kunnen kiezers in gesprek met elkaar over hun politieke voorkeuren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen