112

Gevangenisstraffen voor overval op vader en zoon in Arnhemse woning

Foto: Pixabay

De rechtbank veroordeelt twee mannen van 18 jaar uit Amsterdam voor het plegen van een gewapende overval op twee mannen in hun woning in Arnhem op 21 september 2020.

Een man krijgt een celstraf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De andere man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Marktplaats

De mannen legden via Marktplaats contact met de eigenaar van een telefoon en zijn zoon. De Amsterdammers wekten de indruk geïnteresseerd te zijn in de aankoop van de telefoon en maakten een afspraak. Deze afspraak vond plaats in de woning van de slachtoffers in Arnhem. Eenmaal aangekomen in de hal van de woning trok een van de mannen een pistool en richtte dit op de slachtoffers om zo de telefoon te kunnen stelen. Hierna verlieten beide verdachten de woning. Tijdens de vlucht richtte een van de mannen nog een keer het pistool op een van de slachtoffers en beet het slachtoffer in zijn arm.

Schrik en angstgevoelens

De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening gehouden met het feit dat het hier gaat om een ernstig misdrijf. Het duo joeg de slachtoffers schrik aan. Daarnaast veroorzaken gewapende overvallen ook gevoelens van afschuw en angst in de samenleving. De rechtbank vind een gevangenisstraf van lange duur dan ook passend.

Volwassenenstrafrecht

De rechtbank houdt verder rekening met de verschillende rollen van de mannen. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat het om jonge daders gaat die nog niet eerder voor vergelijkbare feiten zijn veroordeeld.  De rechtbank heeft – anders dan de advocaten van de mannen hadden gevraagd – de mannen berecht volgens het volwassenenstrafrecht.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijk strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Die houden onder meer in dat de mannen moeten meewerken aan reclasseringstoezicht.

Schadevergoeding

Tot slot moet het duo aan beide slachtoffers een schadevergoeding van 750 euro betalen.

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen