Rijbewijzen en theorie-examens langer geldig

Foto: why kei on Unsplash

Theorie-examens voor het rijbewijs, waarvan de geldigheid verloopt tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021, blijven langer geldig. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dit aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen heeft, sinds het begin van de crisis, verschillende coulancemaatregelen genomen om de effecten van COVID-19 zo klein mogelijk te houden. Veel van deze maatregelen worden nu verlengd.

Theorie- en praktijkexamens

Sinds de aangescherpte maatregelen van medio december 2020 tot 19 januari 2021 is het niet mogelijk om bij het CBR examen te doen. Minister Van Nieuwenhuizen verlengt de geldigheid van deze examens. Om te voorkomen dat eerder behaalde theorie-examens straks niet meer geldig zijn. De theorie- en praktijkexamens voor logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs, blijven ook langer geldig. Examens die tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 hun geldigheid zouden verliezen, blijven nu tot 1 oktober 2021 geldig.

Rijbewijzen

Als gevolg van de corona-maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom maakte Van Nieuwenhuizen zich eerder dit jaar hard voor een Europese oplossing. Dat leidde tot een verlenging van de geldigheid van rijbewijzen, die zijn verlopen in de periode van 1 februari tot 30 november. Mensen met een rijbewijs dat in deze periode is verlopen, mogen negen maanden langer doorrijden. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden. Dit geldt ook voor beroepschauffeurs, waarvan hun getuigschrift van vakbekwaamheid (code 95) voor 1 december verliep.

De maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Een verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel. Met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Uniforme regeling

Binnen de EU wordt gekeken naar een nieuwe uniforme regeling voor de geldigheid van rijbewijzen. Minister Van Nieuwenhuizen vindt een nationale coulanceregeling wenselijk waarmee rijbewijzen die in de periode vanaf 1 december hun geldigheid hebben verloren, langer geldig blijven. Daarover is ze in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling is alleen geldig binnen Nederland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden