112

Man uit Huissen veroordeeld voor fataal ongeluk op snelfietspad Arnhem – Nijmegen

Foto: Rechtbank Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 42-jarige man uit Huissen tot een geldboete van €500,- en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie maanden.

De man veroorzaakte met zijn auto op het snelfietspad tussen Arnhem en Nijmegen een ongeluk waardoor het slachtoffer aan zijn verwondingen is overleden.

Op 23 april 2019 vond het ongeluk plaats nadat de man met zijn auto een kruising op reed zonder de van links komende bestuurder van een elektrische (brom)fiets voorrang te verlenen. Het slachtoffer is als gevolg van de onoplettendheid van de man en de daardoor ontstane aanrijding overleden aan zijn verwondingen. Daarmee is niet alleen het slachtoffer maar ook de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan.

​Kleine fout met grote gevolgen

Bij deelname aan het verkeer kunnen relatief kleine verkeersfouten grote en soms fatale gevolgen hebben waardoor het leven van verkeersdeelnemers en hun naasten onomkeerbaar kan veranderen. Gevolgen, die niet gewild of bedoeld zijn, maar wel kunnen optreden. Voor de man geldt dat hij die last met zich mee zal moeten dragen.

Verantwoordelijkheid genomen

Uit de slachtofferverklaring van de zus van het slachtoffer blijkt dat zij de wijze waarop de man met haar in contact is getreden na het ongeval op prijs stelde. De man zocht direct na het overlijden op eigen initiatief contact met de nabestaanden. Hij is bij hen op bezoek geweest en maakte zijn excuses voor het ongeval. Ook op zitting maakte de man duidelijk dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeluk.

Voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid

Hoewel de gevolgen verschrikkelijk zijn, moet naar het oordeel van de rechtbank bij de bestraffing van dit soort verkeersfouten met name worden gelet op de ernst van de fout. In zaken zoals deze wordt normaal een geldboete opgelegd. Dat zal de rechtbank in dit geval ook doen.
Verder legt de rechtbank aan de man een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van drie maanden met een proeftijd van twee jaar op. Deze voorwaardelijke straf is niet alleen om de ernst van de gevolgen aan te geven, maar is ook bedoeld als extra prikkel voor de man om nog beter op te letten in het verkeer.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden