112

Arnhemmer veroordeeld voor brandstichting in tussenwoning

Foto: rechtbank Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 60-jarige man voor brandstichting in een tussenwoning in Arnhem. De brandstichting leverde gevaar op voor de naastgelegen woningen en bewoners. De man krijgt een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Op 15 april 2020 stichtte de man brand in een Arnhemse tussenwoning. Hij liet diesel over de houten vloer lopen en stak de diesel aan. Door een explosie en een uitslaande brand brandde de tussenwoning nagenoeg af en liepen de naastgelegen woningen grote schade op. De man wist dat er personen in de naastgelegen woning en rondom de woningen waren. Hij heeft de mogelijkheid op zwaar lichamelijk letsel of levensgevaar bij hen op de koop toe genomen.

Levens in gevaar gebracht

De man heeft een ernstig strafbaar feit gepleegd. De man zegt dat hij zichzelf van het leven wilde beroven, maar hij heeft in elk geval de levens en de woningen van de buren in gevaar gebracht. De man wist dat er bij de naastgelegen woningen een of meer personen aanwezig waren, doordat hij kort voor het stichten van de brand was aangesproken door een van de kinderen van deze buren en doordat hij bij zijn buurvrouw zijn avondeten had genuttigd.

Grote gevolgen

De ravage die de brand veroorzaakte is groot en hierbij ontstond veel schade aan zowel de woning als aan de woningen van de buren. De buren moesten hun woningen voor langere tijd moeten verlaten. De brand had ook verder vele gevolgen voor hen, bijvoorbeeld financieel en/of bij hun werkzaamheden. Daarnaast lijden zij onder de psychische gevolgen door de brand. Ook de nieuwe eigenaren van het uitgebrande pand zijn door de man gedupeerd, aangezien de brand twee dagen voor de geplande sleuteloverdracht plaatsvond. Ten slotte werd ook de broer van verdachte zwaar getroffen. Het huis maakte deel uit van een erfenis die na veel moeite zou worden afgewikkeld. Hij zag deze erfenis letterlijk in rook opgaan.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo mag de man mag onder andere geen contact opnemen met de buren en mag hij niet meer in de straat komen. Daarbij houdt de rechtbank ook rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man als gevolg van de stoornis waaraan hij lijdt.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers van in totaal ruim 14,5 duizend euro.

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen