Visbroertjes MSC gecertificeerd voor hun duurzame vis

Wiebe en Luuk de Haan
Foto: Arnhem Nieuws

Viswinkel De Zilte Zeemeermin in de Steenstraat mag officieel het ASC en MSC duurzaamheidskeurmerk voeren. Eigenaren Wiebe en Luuk de Haan, beter bekend als de Visbroertjes, hebben met succes het bijbehorende traject doorlopen.

Wiebe en Luuk hebben een enorme passie voor vis en verkopen al jaren vooral duurzame seizoensvis. Na het doorlopen van het MSC traject zijn ze daarvoor nu dus ook officieel gecertificeerd. Luuk de Haan: “Deze tijd vraagt om duurzame keuzes voor de toekomst.”

De Zilte Zeemeermin

Luuk de Haan is ontzettend blij met de certificering. “Ik wil voorop lopen als visspecialist. De consument die steeds vaker kiest voor duurzaam gevangen vis kan vanaf nu terecht in onze viswinkel in de Steenstraat.” Hij vervolgt: “Deze tijd maakt ons nog bewuster van keuzes die we kunnen maken.”

Certificeringsproces

Het certificeringsproces is beoordeeld door de onafhankelijke groepscertificaathouder DuraCert. MSC staat bekend als ’s werelds meest betrouwbare en breed erkende standaard voor duurzame wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren. De drie principes van de MSC Visserij Standaard zijn: gezonde visbestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en een effectief beheer.

MSC-visspecialisten in Nederland

MSC kiest er bewust voor om extra aandacht te geven aan de visspecialist, vertelt Jan van Keulen commercial manager van MSC: “Juist visspecialist hebben kennis van vis en kunnen goed uitleggen wat duurzame vis is.” Door toenemende vraag naar duurzame vis vanuit de consument is MSC bezig met het opbouwen van een landelijk netwerk van gecertificeerde visspecialisten, die voorop willen lopen in deze trend. Ze worden door MSC ondersteund met beeldmateriaal,marketingmateriaal en promotiecampagnes voor duurzame vis. “Inmiddels hebben we al 20 gecertificeerde vis specialisten! Wij zijn heel blij met de keuze van Luuk en Wiebe om zich te laten certificeren. Deze ras ondernemers lopen voorop! Wat we ook enorm waarderen is hun eigentijdse stijl van communiceren.”

Gratis kinderboekje in Bewuste Visweek

De ASC en MSC-certificering van de Visbroertjes valt precies in de landelijke Bewuste Visweek. De Bewuste Visweek is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC) en wordt alweer voor de achtste keer georganiseerd voor onder meer
visleveranciers, visspecialisten, A-merken en foodketens. De visspecialisten worden door ASC en MSC extra ondersteund. Tijdens de Bewuste Visweek is het educatief kinderboekje ‘De held van de vissen’ gratis verkrijgbaar bij gecertificeerde viswinkel in heel Nederland.

Traceerbaar van schip tot bord

Op dit moment zijn in ongeveer 70 landen meer dan 38.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar, afkomstig van 370 visserijen. Het MSC-keurmerk borgt de traceerbaarheid hiervan van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. De consument die het bekende MSC- keurmerk ziet kan erop vertrouwen dat zijn vis ook echt uit een duurzame visserij komt.
s

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden