Jongeren bellen met ouderen in coronatijd via de Belbrigade

Foto: Belbrigade

Jongeren uit heel Nederland krijgen vanaf 1 juni de kans met ouderen te bellen door middel van het Arnhemse initiatief de Belbrigade. Dit is een programma waar jongeren online bij ouderen op bezoek gaan.

Jongerencoach Eva vertelt er meer over.

Waarom is gestart met de Belbrigade?

Eva (jongerencoach): “Wij organiseerden al een programma waar jongeren bij ouderen op bezoek gingen. Maar door corona kon dit niet meer plaatsvinden, terwijl juist nu kans op vereenzaming bij ouderen extra groot is. Tegelijkertijd hebben veel jongeren tijd over nu ze hun lessen online volgen en vakantieplannen niet doorgaan. De perfecte timing dus om ze te telefonisch of online te matchen.”

Waarom doen jongeren hieraan mee?

Eva: “Wij zien dat veel jongeren zich graag willen inzetten voor de samenleving. Bij de Belbrigade leren ze tegelijkertijd ook iets. Ze leren zichzelf te ontwikkelen en natuurlijk leren ze ook van de verhalen en levenslessen van de ouderen. Zo hoorden we van een deelnemer dat hij nu weer wat positiever in het leven staat. Een andere jongen vertelde dat hij nu bewuster nadenkt over de keuzes die hij maakt. De bewoonster die hij sprak, had spijt van dingen die ze niet had gedaan. Dit had veel indruk op hem gemaakt. Maar bij de gesprekken wordt ook veel gelachen en we organiseren wekelijks (online) borrels. Zo vormt de Belbrigade ook een gezellige community voor jongeren.”

Meedoen of meer weten?

Ben jij tussen de 14- en 27 jaar en lijkt het jou leuk om (gratis) mee te doen? Meld je dan snel aan via debelbrigade. Als je meer wilt weten, bekijk het item terug van Hart van de stad waarin de programmaleider en een deelnemer vertellen over de Belbrigade.
De Belbrigade is een ‘corona-proof’ project dat deel uitmaakt van de landelijke Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Daarbij worden jongeren gestimuleerd om hun steentje bij te dragen aan de samenleving. Kijk hiernaar.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden