112

Vijf jaar voor poging tot doodslag tijdens uitgaan

Foto: Arnhem Nieuws

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Westzaan tot 5 jaar cel voor poging doodslag. Hij stak het slachtoffer meerdere keren met een mes. Verder had de man ook een vuurwapen en munitie in zijn bezit.

 

De man stak tijdens een uitgaansavond in Arnhem in een bar het slachtoffer meerdere keren met een mes in zijn bovenlichaam. Dit is een zeer ernstig misdrijf, de verwondingen waren potentieel dodelijk. Dat het slachtoffer nog leeft, is te danken aan het ingrijpen van omstanders en snel geboden medische hulp.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Door een psychiater en psycholoog zijn adviezen uitgebracht. Hieruit komt onder andere naar voren dat bij de man sprake is van stoornissen. In zijn jeugd is hij meerdere keren behandeld om zo het gevaar op geweld te verminderen. Zo is hij in het verleden in gesloten jeugdzorg geplaatst.

Langdurige behandeling nodig

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met (enigszins) verminderde toerekeningsvatbaarheid zoals door de psychiaters gerapporteerd is.De rechtbank schat in dat de man uiteindelijk een langdurige, mogelijk klinische, behandeling, forensisch toezicht en begeleiding nodig zal hebben. Dit zal na detentie definitief beoordeeld moeten worden. Om dit langdurige traject voor later te borgen, legt de rechtbank ook een speciale maatregel op. Binnen deze maatregel strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking kan de man aansluitend aan de gevangenisstraf intensief behandeld en begeleid worden, als dat op dat moment nodig blijkt.

Schadevergoeding

Daarnaast moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 8500 euro betalen.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden