Verjaring schadeclaim vliegveld Lelystad dreigt

Foto: Pixabay

De samenwerkende actiegroepen tegen Lelystad Airport (SATL) waarschuwen dat het recht op een eventuele schadeclaim vanwege hinder van het vakantievliegveld op 1 april verjaart.

Op die datum is het Luchthavenbesluit Lelystad namelijk vijf jaar oud en dan verjaart het recht op claimen van schade.

Waardedaling koophuizen

SATL schetst dat alleen al waardedaling van koophuizen in Gelderland, Flevoland en Overijssel een te claimen schade van in totaal 126 miljoen euro gaat opleveren. Als de geluidsoverlast meetbaar groter is dan het ministerie van Infrastructuur op dit moment aanneemt, loopt de schade op naar ruim 1,1 miljard euro, aldus de actiegroepen.

SATL raadt aan om voor 1 april een zogenoemde stuitingsbrief naar het ministerie te sturen. De actiegroepen hebben juristen een algemeen bruikbare voorbeeldbrief laten maken. Een stuitingsbrief voorkomt dat het recht op verhalen van eventuele schade verloopt. “Want als het vliegveld wordt geopend en je hebt schade, is dat alleen te claimen als je recht op aanspraak niet is verjaard.”

Hoe zit dat dan?

Uit de risico analyse van bureau ‘Langhout en Wiarda’ (expert bestuursschade en omgevingsrecht) blijkt:

  • Er zijn alleen al in Flevoland, Gelderland en Overijssel ruim 9.000 woningen die in waarde zullen dalen;
  • De waardedaling van woningen kan oplopen tot 10%, afhankelijk van de toename van het aantal decibels;
  • Het totaal van de waardevermindering, ofwel schade, is €126 miljoen.

Als voorbeeld: Voor een huis in Gelderland van gemiddeld €313.500 is de te verwachten waardedaling tussen de €9.405 en €31.350.

45.000 vliegbewegingen

  • De werkelijke geluidsoverlast blijkt veel hoger dan door het ministerie van I&W is berekend in de Milieu Effect Rapportage. Aangetoond is dat deze circa 3dB (decibel) meer is.
  • Berekend is hoe elke extra decibel overlast, leidt tot meer schade. Zo kan de schade van +3dB ook worden berekend. Dan blijkt dat hetzelfde huis in Gelderland niet minimaal € 9.405,- waardevermindering heeft, maar minimaal € 15.675,-
  • Wanneer de +3dB wordt doorgerekend, dan komt de schade uit op meer dan €1,1 miljard euro!

En dit is alles met het oog op het voorgenomen aantal van 45.000 vliegbewegingen per jaar. Schiphol heeft (uiteraard) de wens om te blijven groeien naar 100.000 vliegbewegingen en meer …

Better safe than sorry

Stuur de brief in vòòrdat het te laat is! Om verjaring te voorkomen is het belangrijk om vóór 1 april 2020 een stuitingsbrief te sturen naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hiermee behoud je je alle rechten voor om indien je op enig moment in de komende 5 jaar schade ondervindt als gevolg van de activiteiten op en door Lelystad Airport je schadevergoeding kunt eisen.

SATL-Lelystad heeft door een advocaat een stuitingsbrief laten opstellen, specifiek voor Lelystad Airport. Deze brief is aan ieder ter beschikking gesteld om te gebruiken.

Het is eenvoudig. Open de brief en vul je persoonlijke gegevens in. Print deze uit. Vervolgens raden zij aan de brief aangetekend te versturen, aangezien je dan een bewijs van ontvangst hebt.

Download de Stuitingsbrief-nadeelcompenstatie hier

Bron: Nieuws.nl/SATL-Lelystad

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden