Indrukwekkende Holocaustherdenking bij Joods monument

Foto: HAN

Maandag 27 januari herdacht de wereld dat  vijfenzeventig jaar geleden Auschwitz werd bevrijd. Arnhem herdacht de vijftienhonderd Arnhemmers die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Een deel van het kunstwerk Levenslicht (ontwerp van Daan Roosengaarde  in opdracht van het Comité 4 en 5 mei) is deze week te zien in Rozet in Arnhem. Voor de herdenking werd het kunstwerk verplaatst naar het Joods Monument op het Jonas Daniel Meijerplein in Arnhem. Vanaf half vier lazen studenten van HAN Pabo de namen voor van slachtoffers.

Rondleiding synagoge

Terwijl de studenten namen voorlazen bij het monument verzamelden leerlingen van basisschool de Binnenstad, het Thomas a Kempiscollege en Beekdal Lyceum en studenten van Rijn IJssel zich bij de Synagoge in de Pastoorstraat. Hier kregen de leerlingen en studenten van de heer Dé Meijers een korte rondleiding door de synagoge.

Rond half vijf kwam Burgemeester Marcouch met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Arnhem en de leerlingen en studenten naar het monument. Zij droegen allemaal een steen van het kunstwerk en een kaarsje.

Ingetogen bijeenkomst

Er volgde een mooie ingetogen bijeenkomst. Burgemeester Marcouch had moeite gedaan om jongeren te betrekken bij de bijeenkomst. Vanuit alle onderwijsorganisaties in Arnhem waren leerlingen en studenten vertegenwoordigd. Marcouch: “Jullie zijn de volgende generatie. Als jullie meekrijgen hoe verschrikkelijk het was, kunnen we er hopelijk voor zorgen dat er nooit meer zoiets gebeurt als Auschwitz.”

De heer Dé Meijers vertelde over de tijd dat hij met zijn ouders was ondergedoken, werd opgepakt en de oorlog toch overleefde. De Rabbijnen van de Joodse gemeenschap spraken een gebed. Ook de Roma en Sinti die werden vermoord tijdens de oorlog werden herdacht. Een orkest van de familie Mirando speelde tijdens de ceremonie.

Minuut stilte

Er volgde een indrukwekkende minuut stilte in de drukke stad. Aansluitend legden de leerlingen, studenten, burgemeester en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en Sinti en Roma een steen bij het monument.

Na de ceremonie lazen de leerlingen en studenten nog tot half zeven de namen voor van slachtoffers. De studenten van HAN Pabo waren trots hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen