Koningin Máxima bezoekt winnaar appeltje van oranje bij de HAN

Foto: HAN

Woensdag 8 januari bezocht Koningin Máxima de HAN in Nijmegen. Reden hiervoor was een kennismaking met het werk van Stichting ElanArt, winnaar van het Appeltje van Oranje in 2019.

Het Oranje Fonds kent de Appeltjes van Oranje jaarlijks toe aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. De winnaar van het Appeltje in 2019 biedt jongeren uit asielzoekerscentra in Elden, Grave, Nijmegen en Overloon de kans contacten op te bouwen en hun talenten te ontdekken. De jongeren doen mee aan kunstzinnige en creatieve projecten. Studenten en docenten van de HAN zijn betrokken bij deze projecten.

Kloof verkleinen

Stichting ElanArt, opgezet door Iraneese vluchteling Masoud Rahaee, heeft tot doel jonge asielzoekers in contact te brengen met diverse mensen en organisaties. Dit doet zij vanuit het idee dat kunst en cultuur ingrediënten zijn om de kloof tussen nieuwkomers en de samenleving te verkleinen.

De circa 80 vrijwilligers van de stichting willen met dans, theater, muziek en kookprojecten de integratie van de jonge vluchtelingen in Nederland bevorderen. Bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met diverse mensen en organisaties. De nauwe samenwerking met de HAN zorgt voor ontmoetingen tussen studenten en nieuwkomers.

Presentaties en gesprekken

Koningin Máxima heeft tijdens het werkbezoek met vertegenwoordigers van ElanArt gesproken over de aanpak en de ontwikkeling van de stichting. Ze woonde enkele presentaties bij van deelnemers aan de projecten. Ook is Koningin Máxima in gesprek gegaan met hen en enkele vrijwilligers over wat het initiatief voor hen betekent.

Over het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het fonds zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden