HAN-lector Annet de Lange bijzonder hoogleraar Open Universiteit

Foto: HAN

HAN-lector Annet de Lange is nu ook bijzonder hoogleraar ‘Succesvol ouder worden op het werk’ aan de Open Universiteit. Zij wil ervoor zorgen dat iedereen op een prettige manier langer door kan werken.

“Nu steeds meer mensen 100 worden, is het raar om ze op hun 50e af te schrijven.”

Onderzoek

Annet de Lange werd vorig jaar al benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de open universiteit (OU). Met de inaugurele rede – de oratie – afgelopen vrijdag aanvaardde Annet officieel dat ambt. In haar oratieboek van zo’n 80 pagina’s staat uitgebreid beschreven hoe haar onderzoek eruit gaat zien de komende jaren. De leerstoel ‘Succesvol ouder worden op het werk’ is ingesteld door de  HAN en ondergebracht bij de vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie van de OU.

Prettig aan het werk blijven

In haar oratie beschrijft Annet het doel van haar leerstoel: onderzoeken hoe mensen gemotiveerd aan het werk kunnen blijven als ze ouder worden en de organisatie snel verandert. Annet: “Daarin spelen werkgevers, de overheid en de samenleving een belangrijke rol. Zij scheppen immers de voorwaarden. Maar werknemers voeren uiteindelijk zelf de regie over hun eigen duurzame inzetbaarheid.”

Zelfmanagement

Volgens De Lange is zelfmanagement een belangrijke voorwaarde voor succesvol ouder worden op het werk: “Via deze leerstoel kunnen we belangrijke nieuwe psychologische handvatten en interventies ontwikkelen om werkenden te ondersteunen bij dat zelfmanagement.” Wat houdt zelfmanagement precies in? Annet de Lange: “Belangrijke aspecten zijn onder andere zelfreflectie, aanpassingsvermogen en voldoende zelfeffectiviteit of handelingsvaardigheid. En dat je optimaal gebruik weet te maken van de speelruimte en hulpbronnen in je werk en in je sociale omgeving.”

Kwetsbare groepen

In haar oratie ging Annet ook in op feiten die bekend zijn over ouderen en werk. Bijvoorbeeld dat het aantal mensen dat na de leeftijd van 65 jaar nog doorwerkt langzaam maar zeker stijgt. Maar ook dat er kwetsbare groepen zijn waar het werkloosheidspercentage hardnekkig hoger blijft: vrouwen, migranten, mantelzorgers, laagopgeleiden en arbeidsgehandicapten. Annet: “Deze groepen kwetsbare werkenden kunnen versterkt worden in zelfmanagement op en buiten het werk om inzetbaar te worden of te blijven op de arbeidsmarkt. Zij krijgen extra aandacht in het onderzoek van deze nieuwe leerstoel.”

Over Annet de Lange

Annet de Lange is naast bijzonder hoogleraar – lector Human Resource Management bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en heeft de eretitel van ‘visiting professor’ toegekend gekregen door de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Stavanger en Trondheim in Noorwegen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden