De gevaren van lachgas: arts-assistent neurologie trekt aan de bel

Foto: Arnhem Nieuws

Hoe langer lachgas vrij beschikbaar is, des te problematischer het wordt. De gezondheidsrisico’s zijn tot nu toe zeer onderschat, aldus arts-assistent neurologie Barry Ruijter.

Sinds lachgas in 2016 niet meer onder de Geneesmiddelenwet valt, en het dus vrij te verkrijgen is, kiezen steeds meer jongeren voor een kortstondige roes met behulp van een ballon.

Nieuw probleem

Je wordt er duizelig van, soms zak je helemaal weg en je kan er lachbuien van krijgen. Maar je kan er bij overmatig gebruik ook een gedeeltelijke dwarslaesie aan overhouden. Barry Ruijter is arts-assistent neurologie van het OLVG in Amsterdam. Hij houdt zich momenteel bezig met een groep jonge patiënten die neurologische gevolgen ondervinden van overmatig lachgasgebruik. Ruijter: “Het viel ons op dat we steeds meer patiënten op de afdeling kregen met lachgas gerelateerde klachten. In 2017 zagen we de eerste patiënt. Dit was voor ons artsen een nieuw probleem. Dit hadden we nog nooit gezien. In 2018 hadden we vier patiënten en we hebben dit jaar al twintig patiënten gezien. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar. Onze oudste patiënt is 28 jaar oud.”

Vaak groepsgebeuren

Lachgas is te koop onder andere als slagroompatronen op internet en bij groothandels. “Vaak zijn jongeren nog best wel op de hoogte van de risico’s van alcohol en partydrugs, maar lachgas wordt als onschuldig gezien. Ze denken dat het geen kwaad kan. Maar als je het langer gebruikt, kan je er blijvende schade aan overhouden. De mensen die met gezondheidsklachten bij ons komen, zijn jongvolwassenen. Die hebben meestal een hele tank met lachgas besteld waar twee tot vier liter in zit. Dat is goed voor zo’n vierhonderd ballonnen. Die kan je op internet kopen. De jongeren gaan een hele avond lang zitten en lachgas gebruiken. Het is in veel gevallen een groepsgebeuren waarbij er in plaats van een biertje drinken samen ontspannen wordt,” aldus Ruijter.

Impact op het lichaam

Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen. Verdere symptomen zijn duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden en last hebben van gevoelloosheid of tintelingen. Je kunt ook flauwvallen met het risico dat je hard kunt vallen. Ruijter vertelt verder: “Lachgas breekt vitamine B12 af, dat onder andere belangrijk is voor je zenuwstelsel. Als je een tekort hebt, kunnen met name de zenuwen in je armen en benen beschadigd raken. Maar ook het ruggenmerg kan aangetast worden, waardoor je een gedeeltelijke dwarslaesie kunt krijgen. Bijna alle patiënten die wij zien, hebben last van tintelingen en een verdoofd gevoel in met name hun voeten en handen. De ernstige gevallen hebben moeite met lopen en hebben verlammingsverschijnselen.”

Op spoedeisende hulp belanden

“Ik heb de indruk dat mensen lang met hun klachten doorlopen en denken: het gaat wel over. Totdat ze omvallen en op de spoedeisende hulp belanden. Er zijn ook jongeren daar omdat ze brandwonden aan hun benen hadden opgelopen. Zo’n tank houden ze vast met hun benen. Door de roes is hun gewaarwording minder en als ze bijkomen, hebben ze pas door dat de tank aan hun benen vastgevroren zit,” zegt Ruijter.

Gewoon stoppen

Niet alleen de jongeren, maar ook de ouders moeten zich bewust zijn van de risico’s, aldus Ruijter. “Dit moet met kinderen worden besproken. Helemaal voorkomen is lastig, maar ouders moeten weten dat lachgas ernstige schade kan veroorzaken. Ik heb ook het idee dat voor een deel van de jongeren het wel een verslaving is. Extra B12 pillen slikken en toch lachgas blijven gebruiken heeft geen zin. Het wordt net zo snel weer afgebroken. Gewoon stoppen met lachgas. Dat is het belangrijkste.”

Voor meer informatie:https://www.jouwggd.nl/alcohol-roken-drugs/lachgas/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden