Estee Strooker neemt voortouw in Food Waste Challenge

Foto: Rabo food forward

Arnhemse chef-kok Estée Strooker is met haar restaurant ’t Amusement de eerste deelnemer van de Rabo Food Waste Challenge. Zij geeft vandaag tijdens het evenement Lekker Uden het startschot voor de uitdaging.

Estée Strooker roept andere horecaondernemers op om zich aan te sluiten. “Bij ’t Amusement doen we al veel op het gebied van voedselverspilling. Denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse Sunday Funday waarin we de restjes van de week ervoor gebruiken. Maar er zijn natuurlijk altijd verbeterpuntjes en daar heeft de 0-meting waar de Food Waste Challenge mee begint inzicht in gegeven. Samen met mijn collega’s ga ik aan de slag om 300 kilo voedsel te besparen binnen het jaar. Een mooie uitdaging! En ik daag mijn collega chefs uit om ook mee te doen.”

Reduceren voedselverspilling

Naast Strooker hebben Doloris’ rooftop restaurant, Bilderberg Hotels, Brasserie de Conversatie Uden, Holiday Inn Amsterdam, Crowne Plaza Amsterdam Schiphol en Mercure Hotels in Amsterdam West, Zwolle en Nijmegen hun deelname bevestigd. Deelname van deze grote spelers uit de horecabranche bewijst dat de horeca het reduceren van voedselverspilling serieus neemt.

300 kilo besparen

De Food Waste Challenge start met een nulmeting en bepaling van het besparingspotentieel van een horecaondernemer, gevolgd door een actieve periode van verspilling verminderen met slimme tips en tools. Daarna volgt een nieuwe meting. Tijdens de Food Waste Challenge krijgen horecaondernemers begeleiding van experts van Wastewatchers en Hotelschool The Hague. Door efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel kunnen zij kilo’s afval voorkomen en daarmee zowel de uitstoot van CO2 reduceren als geld besparen. Een horecaondernemer die 300 kg voedsel per jaar bespaart, kan rekenen op ruim 2300 euro minder kosten en 600 kg minder CO2-uitstoot.

De resultaten van de volledige Food Waste Challenge worden bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse horecabeurs Horecava in januari 2020.

Naar een duurzamere horeca

De horeca is een verspillingshotspot en heeft bovendien kleine winstmarges, aldus een woordvoerder van de Rabobank. “Voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling kan dus bijdragen aan het verdienmodel én aan het verduurzamen van de onderneming. Uit wereldwijd onderzoek van Champions 12.3 blijkt dat elke geïnvesteerde euro in het verminderen van voedselverspilling 7 euro opbrengt. Reden genoeg voor de Rabobank om het initiatief te nemen voor een Food Waste Challenge voor de horeca.”

De bank werkt samen met diverse partijen uit de horeca en wil binnen drie jaar een beweging naar verduurzaming realiseren binnen de sector.

51 miljoen kilo in de afvalbak

In de horeca verdwijnt jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14% van de totale Nederlandse voedselverspilling. Met de stichting Samen tegen Voedselverspilling daagt de Rabobank daarom horecaondernemers uit om efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel. De Food Waste Challenge waaraan 300 horecaondernemers gratis kunnen deelnemen, duurt zes weken. Inschrijven kan tot 27 september.

Rabo Food Forward

De Food Waste Challenge is een van de programma’s van Rabo Food Forward. Daarin werkt de Rabobank samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners aan het versnellen van voedseloplossingen

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden