Herdenkingsopera St. Louis Blues in Musis in het kader van 75 jaar vrijheid

Foto: Orkest de Ereprijs

Orkest de Ereprijs presenteert van 10 tot 15 september de opera St. Louis Blues, over bootvluchtelingen in 1939 en nu. Een voorstelling in het kader van 75 jaar vrijheid.

In 1939 voer het passagiersschip de St. Louis van de haven van Hamburg naar Havana met 937 Joodse passagiers aan boord. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert het schip noodgedwongen terug naar Europa, waar voor de meesten hetzelfde lot wacht als miljoenen Joden ten tijde van WO II.

Bootvluchtelingen

De opera heeft nauwelijks aan actualiteit ingeboet. Ook vandaag de dag is het lot van bootvluchtelingen ongewis. De opera maakt de overeenkomsten tussen het gruwelijke lot van de passagiers van de St. Louis in 1939 en bootvluchtelingen anno nu pijnlijk zichtbaar en zet daarmee aan tot her-over-denking.

75 jaar vrijheid

De opera St. Louis Blues behoort tot de 75 projecten die door Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid zijn aangewezen als zijnde van nationaal belang. De opera is geproduceerd in het kader van Gelderland Herdenkt – 75 jaar Vrijheid.

Over orkest de ereprijs

Hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland: orkest de ereprijs. Het orkest werkt samen met vele partners en is gericht op interdisciplinariteit, educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft orkest de ereprijs met deze insteek een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’ veroverd. Daarmee bereikt de ereprijs een breed en divers publiek: jong en oud, liefhebbers en professionals, niet-kenners en ingewijden.

Informatie:

St Louis Blues – 10 t/m 15 september 2019 – 8 voorstellingen – Musis Arnhem
Co-productie: orkest de ereprijs, Musis Arnhem en Stichting Touchstones
Compositie: Chiel Meijering | Libretto: Paul Binnerts
Regie: Jeroen Kriek | Co-regie: Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt
Muziek: orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman
Operazangers/performers: Francisca Branco, Pim van Drunen, Wiebe Pier Cnossen, Ginette Puylaert, Jan Kristof Schliep, Jorien Zeevaart, Luke Mitchel, Che-Sheng Wu, Maame Joses

Bekijk hier een filmpje van de orkestrepetitie.

Op de foto Orkest de Ereprijs in een eerdere voorstelling.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden