Presentatie Market Garden Vijfje bij ‘Airborne At The Bridge’

Foto: Chris Ouboter

Op donderdagmiddag 22 augustus is de herdenkingsmunt Market Garden Vijfje onthuld. Dat gebeurde door de burgemeesters van de vier gemeentes waar in 1944 Operatie Market Garden plaatsvond.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, burgemeester René Verhulst van Ede, burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Over Betuwe en burgemeester Agnes Schaap van Renkum waren aanwezig om de Operatie Market Garden herdenkingsmunt het ‘Market Garden Vijfje’ te onthullen.

Ontwerper Tim Breukers

Burgemeester-René Verhulst, kunstenaar-Tim-Breukers en Ed van Seters -Militair-Historisch Informatiepunt-Ede

De ontwerper van de munt Tim Breukers gaf voor de onthulling achtergrond informatie hoe het ontwerp van de munt tot stand was gekomen. Hij liet zich rondleiden door Ed van Seters, voorzitter van het Platform Militaire Historie Ede en initiatiefnemer van het Militair Historisch Informatiepunt. Zo kwam hij in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde batches en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken.

Met deze gedachte ging de kunstenaar aan het werk. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek. Onder de filmbeelden gaat de tekst verder.

Muntonthulling Market Garden Vijfje bij het ‘Airborne At The Bridge’ in Arnhem

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt: het Market Garden Vijfje.

Muntslag door Tweede Wereldoorlog veteraan

Op het herdenkingsplein bij de Ginkelse Heide zal op zaterdag 21 september, als onderdeel van ‘Airborne Luchtlandingen en Herdenking’, de ceremoniële Eerste Slag plaatsvinden van het Market Garden Vijfje. De slag zal worden uitgevoerd door de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Engelse oorlogsveteraan de heer Les Fuller.

Veteraan Les Fuller

Les Fuller zat bij het derde Bataljon Parachute Regiment. Hij was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing kwam hij nog grote obstakels tegen. Dat resulteerde in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de heer Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt. Deze is te bekijken via: https://youtu.be/usNmnN9MAww.

Bestellen Market Garden Vijfje

Het Market Garden Vijfje is te bekijken en te bestellen via www.knm.nl /marketgarden en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks.

Wettig betaalmiddel

De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro. Na de ceremoniële Eerste Slag op 21 september 2019 is de munt ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud. Er verschijnt ook een speciale uitgifte samen met de Canadese Munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden