Wings of Freedom start morgen in Ede

Foto: Wings of freedom

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Overlord, de codenaam van de Westerse geallieerden, is gestart om uiteindelijk West-Europa te bevrijden.

De operatie begon op 6 juni 1944. Het werd uiteindelijk een heel gevecht. Operatie Market Garden zou de geschiedenisboeken in gaan als de grootse luchtlanding ooit.

Tijdelijke vliegvelden

Om de opmars goed te ondersteunen werden op diverse plaatsen tijdelijke vliegvelden aangelegd die heel slagvaardig bleken te zijn en een grote bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding; dat is Wings of Freedom 2019.

Piloten en militairen uit Engeland, Amerika, Canada en voor het eerst ook uit Duitsland zijn erbij. Het is de derde Airshow die de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow organiseert. Beide vorige edities, in 2010 en 2015, waren een groot succes. Ter ere van 75 jaar vrijheid wil de organisatie de voorgaande Airshows overtreffen. Daarom is er nu een vierdaags evenement met veel aandacht voor het belang van de bevrijding toen en de – nooit vanzelfsprekende – vrijheid nu.

Activiteiten

De re-enactment kampementen op het evenemententerrein brengen bezoekers terug in de tijd. Geallieerde en Duitse kampementen zijn nagebouwd en er is een tankbaan. Er komen dagelijks historische vliegtuigen binnen.

Bezoekers kunnen verder een kijkje nemen bij de diverse professionele flight simulators van zowel de F-104 als ook de F16. In de entourage van een tijdelijk Tweede Wereldoorlog vliegveld zijn bezoekers op woensdagavond getuige van een uniek spektakel: een openluchttheater met re-enactment. De film Memphis Belle en A Bridge too Far, hoe kan het ook anders, staan op de filmrol.

Airshow

Op zaterdag 24 augustus start het vliegprogramma met een aantal bijzondere vliegtuigen. Ook komt er een officiële ceremonie en ‘missing man formation’. Een greep uit de vliegtuigen die gaan komen: Boeing B17, Spitfire’s uit het verenigd Koninkrijk, Hawker Hurricane, Westland Lysander, Fokker Four, Dutch Rush Aerobatics, B25 Mitchell en vele anderen.

Kinderen kunnen tijdens Wings of Freedom veel opsteken over de Tweede Wereldoorlog én over vliegen. Hans Nordsiek neemt de kinderen samen met zijn Boeing Stearman mee in de wereld van vliegen.

Vanzelfsprekend is er tijdens Wings of Freedom aandacht voor de historische betekenis van de in 1944 aangelegde, geïmproviseerde start- en landingsbanen. Na D-Day in Normandië , liep de opmars van de geallieerden in de Ardennen en later bij Arnhem vast.

Wings of Freedom duurt van 21 tot en met 24 augustus. Je kunt een kaartje kopen bij de kassa, maar volgens de organisatie gaat de online kaartverkoop momenteel snel, dus als je er ook bij wilt zijn…

Je kunt kaarten reserveren en het programma bekijken op vliegshowede.nl/nl/programma

Bron: Renkum Nieuws

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden