Geboorte van derde Maleise beer in Burgers’ Zoo een wonder

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Zoo wonen twee volwassen Maleise berinnen. De vruchtbaarheidkans van één van de twee Maleise berinnen was slechts 50 procent en bij de andere bijna nul. Desondanks zag de eerste vrouwtjesbeer op 7 mei kans een tweeling op de wereld te zetten.

Wat een grote verrassing, bijna een wonder, was het toen ook de andere berin drachtig werd. Zij wierp op 16 juli 2019 een gezond jong!

Kraamverblijf

Maleise beren komen net als bij alle berensoorten naakt, blind en hulpeloos ter wereld. De kersverse moeder en haar jong zijn de eerste kritieke weken succesvol doorgekomen. Dierverzorgers kunnen met een camera mee kijken en luisteren in het kraamverblijf. Aan het geluid van het berenjong is goed op te maken of het goed gaat. Nadat het jong door moeder gevoed wordt is het jong weer muisstil en is het voldaan. Dit zijn allemaal signalen dat het erg goed gaat met moeder en jong.

Zeer welkom nieuws

Geboortes van Maleise beren zijn erg zeldzaam in de Europese dierentuinen en zeer welkom voor het Europese fokprogramma. Er zijn slechts 41 Maleise beren in de Europese dierentuinen, waarbij de drie Arnhemse welpen zijn meegerekend. Het gaat om 12 mannetjes, 26 vrouwtjes en van de drie pasgeboren beren in Arnhem is het geslacht nog onbekend. De dierentuinpopulatie vergrijst. Er is een groot tekort aan mannen en niet alle mannetjes zijn vruchtbaar. Alle nieuwe aanwas is dus zeer welkom, waarbij mannetjes helemaal een groot geschenk vormen. Moeder werd op 4 augustus 2000 in de dierentuin van Keulen geboren en verhuisde op 22 april 2008 naar Burgers’ Zoo. In november is een Maleise berenman vanuit Zoo Edinburgh (Schotland) naar Arnhem gekomen in de hoop dat zijn komst een stimulerende werking zou hebben op de hormoonhuishouding van de twee berinnen van Burgers’ Zoo.

Bedreiging en bescherming

De Maleise beer is één van de meest zeldzame berensoorten. Zeker waar ze schade toebrengen aan plantages wordt er op de beren gejaagd. Maar ook door het kappen van het leefgebied is de soort bedreigd. Tevens worden de galblaas en andere lichaamsdelen van Maleise beren gebruikt in traditionele medicijnen, ondanks dat dit geen bewezen werking heeft.

In Europese dierentuinen wordt er een stamboek bijgehouden voor deze soort.

Wist u dit al over de Maleise beer?

  • De Maleise beer heeft een hele lange tong, waarmee hij makkelijk honing uit bijennesten kan halen. In het Nederlands wordt hij daarom ook wel ‘honingbeer’ genoemd. Deze berensoort leeft als enige uitsluitend in tropisch-warme gebieden. Daarom heeft de Maleise beer in tegenstelling tot de andere berensoorten een hele korte vacht en houdt hij geen winterrust.
  • Alle beren hebben een slecht zicht en een goed ontwikkelde reuk en gehoor. Door zijn bijziendheid heeft de Maleise beer niet altijd in de gaten wat er gebeurt en kan hij soms plotseling aanvallen.

De Maleise beren in de Rimba

In Burgers’ Rimba delen de Maleise beren het buitenverblijf met de binturongs. Deze twee soorten kunnen goed met elkaar opschieten. Het buitenverblijf is ingericht met veel bomen, struiken en rotsen zodat de beren lekker kunnen graven, naar insecten kunnen zoeken en kunnen klimmen. Bij wat koeler weer zijn de Maleise beren vaak in het binnenverblijf te zien.

In dierentuinen is het belangrijk dat er goed op de voeding van de dieren wordt gelet. Maleise beren worden namelijk snel te dik door alle suikers in bijvoorbeeld het fruit dat ze krijgen. De dierverzorgers letten daarom goed op de hoeveelheid en soorten voedsel die de beren krijgen. Soms smeren ze honing uit in het verblijf, zodat de beren flink op zoek moeten naar deze lekkere traktatie.

 

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen