Bouw Museum Arnhem kan eindelijk beginnen

Foto: Museum Arnhem

Er is eindelijk een aannemer gevonden voor de restauratie en uitbreiding van het gebouw van het Museum Arnhem aan de Utrechtseweg. Rots bouw uit Aalten gaat nog dit jaar van start.

Het museum voor moderne kunst is vanwege de bouwplannen al ruim anderhalf jaar gesloten, maar tot nu toe slaagde de gemeente er niet in om voor de begrote aanneemsom 15 miljoen euro een bouwer te vinden. Omdat er momenteel veel werk is in de bouw, was er geen aannemer te vinden die voor dat bedrag aan de slag wilde gaan. Eind vorig jaar trok de raad daarom een extra bedrag uit. Daardoor is er nu 23 miljoen euro beschikbaar is.

Als er geen bezwaren worden ingediend tegen de maandag uitgekozen aannemer uit Aalten gaat de bouw dit jaar van start. De gemeente hoopt dat het vernieuwde museum eind 2021 klaar is en dat het vernieuwde Museum Arnhem begin 2022 zijn deuren opent.

Nieuwe vleugel

Het vernieuwde museum wordt gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel uit Amsterdam. De locatie van het monumentale museum biedt een prachtige uitzicht over de stuwwal, de Rijn en de beeldentuin. In het museumgebouw komt een grote nieuwe vleugel met tentoonstellingsruimte met daaronder kantoren en een depot voor kunst en archeologie.

Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, is ongelofelijk blij: “De definitieve gunning zorgt voor een stip op de horizon. Wij zijn nu even een museum zonder muren en zetten in op een innovatief programma waarmee we een potentieel nieuw publiek proberen te bereiken en de verbinding met het publiek versterken. We kunnen nu beginnen met het voorbereiden van de presentaties voor het vernieuwde Museum Arnhem.”

Informele ontmoetingsplek

Museum Arnhem ziet  waarin programma’s worden geboden voor diverse bezoekersgroepen. Het ontwerp van de architect, het museum als een informele ontmoetingsplek, legt de focus op kunst en ruimte voor publieksprogramma’s. De nieuwe expositieruimtes zijn sobere ruimtes die de collectie en de beleving van kunst centraal stelt. Ook de beeldentuin krijgt een belangrijke rol in het museum.

Tijdelijk gesloten

Om de uitbreiding te kunnen realiseren is het museumgebouw aan de Utrechtseweg tijdelijk gesloten. Het museum blijft wel zichtbaar met tentoonstellingen en talloze activiteiten in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk op het Sint Walburgisplein 1. Tot en met 13 oktober is Stormy Weather te zien, een tentoonstelling over klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid.

0