Het CBG waarschuwt voor mixen medicijnen en kruiden

Foto: Pixabay

Wie medicijnen gebruikt moet oppassen met kruidenproducten. Die lijken misschien onschuldig, maar zijn dat in combinatie met sommige medicijnen niet altijd.

Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat een waarschuwingscampagne begint.

Minder effect

Sint-janskruid en kurkuma bijvoorbeeld kunnen veroorzaken dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken. Daardoor hebben die minder effect. Sint-Janskruid bevordert ook de werking van antidepressiva. En de kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik in combinatie een bloedverdunnend medicijn neemt de kans op trombose of een hart- of herseninfarct toe.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. Deze supplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

Het CBG beoordeelt wel de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen.

Top 10

De medicijnautoriteit deed, volgend op eerder onderzoek van het RIVM, onderzoek naar de wisselwerking tussen de tien kruiden en diverse medicatie. Die varieerden van maagzuurremmers tot hartmedicatie. Op basis hiervan is informatie over tien veelgebruikte kruidenproducten opgesteld. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

—> Klik hier voor de 10 meest gebruikte kruiden

Bron: Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden