Natuurmonumenten gaat minder bomen kappen

Foto: Arnhem Nieuws

Als gevolg van kritiek uit de achterban gaat Natuurmonumenten minder bomen kappen. Ook zoekt de organisatie mogelijkheden om zelf duizenden hectaren nieuw bos aan te leggen.

Na kritiek uit de achterban besloot de natuurvereniging in april alleen nog bomen te rooien als dat noodzakelijk was voor de veiligheid van mensen.

Meer bos

Besloten werd toen ook om de achterban te raadplegen. Bijna 10.000 mensen deden hun zegje. Velen van hen (91 procent) vinden dat de overheid moet zorgen voor meer bos in Nederland en dat gekapt bos gecompenseerd moet worden. Directeur Marc van den Tweel is het daarmee eens. “Om de klimaatdoelstellingen te halen is in Nederland meer bos nodig.”

Bij het realiseren van nieuwe bossen buiten bestaande natuurgebieden zoekt hij steun bij het bedrijfsleven en de overheid. Van den Tweel geeft aan dat Natuurmonumenten in de toekomst alleen nog meewerkt aan boskap die nodig is om bedreigde planten en dieren te behouden. Iedere gekapte boom wordt gecompenseerd met nieuwe aanplant.

Boskap

Verder wordt gekeken of er bij een project op de Sallandse Heuvelrug minder dan de geplande 30 hectare bos kan worden gekapt. Bij deze operatie moeten bomen wijken om heidegebieden en akkers met elkaar te verbinden. Daardoor kunnen vogels die geboren worden op de hei voedsel vinden in de dan aangrenzende akkers. “In het licht van de discussie over boskap en het tegengaan van klimaatverandering vinden we het belangrijk om  te bekijken of de doelen met minder boskap kunnen worden behaald”, aldus Van den Tweel.

Alternatief voor biomassacentrales

Natuurmonumenten wil het hout dat vrijkomt zo duurzaam mogelijk inzetten. Daarom stopt de organisatie nog dit jaar met de verkoop van hout voor de open haard aan particulieren. Ook wordt een alternatief gezocht voor het hout dat nu naar biomassacentrales gaat.

Bron: Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden