Daklozen drinken twee** restaurant koffie van Ikigai

Foto: daklozenopvang De Duif

Bewoners van daklozenopvang De Duif in Arnhem drinken sinds kort dezelfde koffie als de bezoekers van sterrenrestaurant Ciel Bleu in het Okurahotel in Amsterdam.

Jeroen Brugman, eigenaar van Ikigai Coffee, vertelt hoe dat kwam “Regelmatig heb ik met mijn bedrijf koffie over, waarvan de zes weken grens overschreden is. Daar is verder niks mis mee, maar de THT regels zijn nu eenmaal zo. Ook heb ik zo nu en dan testbatches, die ik net niet goed genoeg vind voor de verkoop. Ik vond het zonde om die weg te gooien, dus zocht ik naar een plek waar die koffie nog gewaardeerd zou worden. Die vond ik in daklozenopvang De Duif. We zijn trots op onze eerste ‘klant’ in Arnhem! Daklozenopvang De Duif!”

Gedrevenheid

Jeroen is toch al een sociaal ondernemer. Met de boeren achter Ikigai Coffee, in Columbia, Brazilië, Rwanda, en Indonesië onderhoudt hij persoonlijk contact. daklozenRegelmatig zoekt hij hen op, om ze op actief bij de rest van de keten te betrekken. “De trots en mentaliteit waarmee de koffieboeren werken, staan in schril contrast met hoe we hier dagelijks kunnen zeuren over onbelangrijke dingen. Om dan te weten dat er ten koste van hen zakken worden gevuld aan het eind van de keten, veroorzaakt bij mij veel onbegrip en woede. Meer nog voel ik daardoor een enorme gedrevenheid om bij te dragen aan positieve verandering,” zo vertelt Jeroen Brugman op de site van Fair Food.

Jeroen wil met zijn bedrijf Ikigai Coffee een positieve impact hebben op het leven van koffieboeren. Dat doet hij door direct handel met hen te drijven en betere prijzen te betalen – ‘Wij betalen onze boeren minstens 50 procent meer dan de huidige marktwaarde’, vis te lezen op de website van Ikigai.

Transparantie en kwaliteit

Specialty Coffee moet toegankelijk zijn voor iedereen, vindt Jeroen Brugman. “Tof om daklozen van deze koffie te kunnen laten genieten! De koffie die we ook leveren aan twee* Michelin Restaurant Ciel Bleu in het Okura wordt vanaf vandaag ook geschonken in de Daklozenopvang. Dit is topkwaliteit koffie waarbij enkel de rijpe vruchten geplukt worden. En ook nog eens koffie waarbij traceerbaarheid, transparantie en kwaliteit bovenaan staan!”

Jeroen heeft ook nog een vraag aan onze lezers:

“Er werd bij De Druif aangegeven dat kaas een grote kostenpost is. Is er iemand onder jullie die hierin iets kan betekenen? Dan hoor ik het graag!”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden