Tegelcollectie Helene Kröller-Müller naar Otterlo

Foto: Nederlands Tegelmuseum

Sinds10 mei is de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller te zien in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Dit museum kreeg de collectie in bruikleen van het Kröller-Müller Museum.

Na de succesvolle presentatie De vergeten tegelcollectie van Helene Kröller-Müller in de zomer van 2017, ontstond het idee om de tegelcollectie een vaste plaats te geven in het Nederlands Tegelmuseum. Daarom heeft het Kröller-Müller Museum deze collectie in bruikleen gegeven.

Delfts aardewerk

Helene Kröller-Müller (1869-1939) is vooral bekend door de grote collectie moderne kunst die ze in de eerste decennia van de twintigste eeuw bijeenbracht.Veel minder bekend is dat ze ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde. Daarbinnen spelen een reeks oud-Hollandse wandtegels een belangrijke rol. Deze verzameling ontstond al voordat ze zich op de beeldende kunst ging toeleggen. Zelf noemde ze het Delfts ‘een zeer aantrekkelijk deel’ van haar verzameling, waarin men ‘den ontwikkelingsgang dezer bijzondere fayence-kunst kan vervolgen vanaf het begin der 17de eeuw tot het verval aan het einde der 18de eeuw.’

Publiekstrekker

Met de Helene Kröller-Müller Kamer haalt het Nederlands Tegelmuseum een permanente publiekstrekker in huis. Het Kröller-Müller krijgt de mogelijkheid om een collectie-onderdeel, dat anders niet wordt getoond, toegankelijk te maken. Voor het publiek betekent dit de kans om van een relatief onbekende collectie te genieten. Voor museumprofessionals is het een mooi voorbeeld van museale samenwerking op het gebied van collectiemobiliteit en uitwisseling van kennis.

De Helene Kröller-Müller Kamer is vormgegeven door Studio Berry Slok .

Op de foto: vlnr Hester Veldman, wethouder cultuur Ede, Eric Mackay, directeur Nederlands Tegelmuseum en Lisette Pelsers, directeur Kröller- Müller Museum bij de officiële opening van de Helene Kröller-Müller Kamer op 10 mei.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden