Sunny Bergman bij Focus: eenmalige vertoning Man Made

Foto: Focus Filmtheater

Op dinsdag 21 mei om 19:00 uur vertoont Focus Filmtheater in samenwerking met Studium Generale van ArtEZ eenmalig de film Man Made van Sunny Bergman.

Deze veelbesproken documentaire onderzoekt wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. En hebben mannen eigenlijk onder deze ideeën te lijden? Na afloop is Sunny Bergman aanwezig voor een nagesprek onder leiding van Lieneke Hulshof, hoofdredacteur online art magazine Mister Motley.

Mannenharnas

Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. Toch? Of niet? In haar documentaire Man Made onderzoekt Sunny Bergman de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid, nu de traditionele rolpatronen zijn veranderd. Wereldwijd wordt erover gediscussieerd. Door mannen die uit het mannenharnas willen ontsnappen. Maar ook door mannen die het liefst weer terug willen naar de klassieke man/vrouw-verhouding.

Tijd voor mannenemancipatie?

In de twintigste eeuw hebben feministen de vrijheid bevochten voor de vrouw en daarmee haar emancipatie. Is het nu tijd voor mannenemancipatie, voor de bevrijding van de man? Als het aan Bergman ligt wel. “Uit mijn persoonlijk filmessay blijkt dat kwetsbare emoties als angst en verdriet nog altijd worden gezien als slap en niet mannelijk. Het lijkt erop dat door emoties te onderdrukken mannen zich eigenlijk niet kunnen ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe. En voordat ik allemaal boze mannen aan de lijn krijg: Man Made is een analyse van de constructie mannelijkheid, geen kritiek op de individuele man.”

Over Sunny Bergman

Sunny Bergman (1972) is een Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste. Vaak laat ze zich voor haar documentaires inspireren door haar eigen leven. Eerder maakte Bergman onder andere de omstreden documentaire Beperkt houdbaar. Hierin zet ze scherpe kanttekeningen bij het huidige schoonheidsideaal, waarin plastische chirurgie steeds gewoner wordt.

Samenwerking

De documentaire Man Made met nagesprek in Focus wordt vanuit studium generale van ArtEZ georganiseerd, als onderdeel van de leesgroep ‘De Kunst van het Feminisme’, samen met online art magazine Mr. Motley.

Reserveren

Zie www.focusarnhem.nl voor meer informatie en tickets. De toegangsprijs is €12.50 (F-pas €10,50, studenten €7,50).

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden