Finale vergroening Arnhemse binnenstad

Foto: gemeente Arnhem

Opnieuw zet Arnhem een stap op weg naar een groenere binnenstad. Dit jaar vindt de derde en laatste ronde plaats van het vergroeningsproject.

Bewonersplatform Arnhem6811, Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en de gemeente Arnhem zetten hiermee opnieuw een stap op weg naar een groenere binnenstad.  In 2017 en 2018 werd de binnenstad op bijna 200 plekken groener. Dat was het gevolg van de succesvolle eerdere edities van de actie Arnhem Vergroend.

Snoeien en water geven

Bewoners en ondernemers kunnen vanaf 1 mei hun groene verzoeken indienen. 80 procent van de kosten wordt vergoed: de aanvrager betaalt 20 procent  zelf.  Via speciale groene menukaarten kan een keuze gemaakt worden uit het voorgeschreven aanbod. Dat is uitgebreid: van boombak tot geveltuin. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het water geven en klein onderhoud. Denk daarbij snoeien en het verwijderen van zwerfafval. Het snoeien en water geven van grote plant- en boombakken neemt de gemeente voor haar rekening. Net als het snoeien van klimgroen boven de 2,5 meter. In het najaar van 2019 wordt al het groen geplaatst.

Klimaat, uitstraling en biodiversiteit

De uitstraling van de openbare ruimte speelt een grote rol als bij het aantrekkelijk houden van de binnenstad. (Het gebied tussen de singels en de Rijn). De uitstraling van de stad verbetert, het verblijf wordt prettiger, het stadsklimaat verbetert én de biodiversiteit gaat omhoog.

Voorbeelden

Arnhem6811, PBA en gemeente Arnhem stelden eerder het Groenplan Binnenstad Arnhem op. Hierin staat welke typen groenvoorzieningen passen bij de identiteit en sfeer van de verschillende kwartieren in de binnenstad. Neem eens een kijkje nemen in de Doelenstraat, de 7Straatjes, de Bakkerstraat, het Paradijs en de Weverstraat. Dan krijg je een indruk hoe dat er uit kan zien.

Keuzes

Afhankelijk van het aantal aanvragen en het beschikbare budget  wordt door de drie initiatiefnemers een keuze gemaakt. Daarbij is spreiding over de binnenstad een belangrijk criterium.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden