Herdenkingsvlucht Lancaster bommenwerper PA474 afgelast

Foto: Geoff Acton, Wikimedia

Op 4 mei aanstaande zou een Lancaster bommenwerper PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight een herdenkingsvlucht boven Nederland maken. De vlucht gaat om technische redenen helaas niet door.

De Lancaster PA474 ondergaat momenteel een grote onderhouds– en servicebeurt. Daardoor is het vliegtuig niet op tijd klaar voor de vlucht boven Nederland en België. Helaas geen Lancaster over Oosterbeek dus.

Dambusters

De Lancaster is een zware bommenwerper met vier motoren, gebouwd door de Britse vliegtuigbouwer Avro voor de Royal Airforce. Het toestelwerd in 1942 voor het eerst ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bemanning bestond meestal uit zeven personen (één squadron had er acht).

Vanaf dat jaar vlogen de Lancasters zo’n 156.000 missies. Daarbij werd ruim 6 ton aan bommen op diverse doelen gedropt. De misschien wel bekendste actie werd door een aangepast type van de Lancaster uitgevoerd en betrof het bombarderen van Duitse dammen: Operatie Chastise.

De drie grootse dammen voorzagen de Duitsers van stroom en water en lagen, net als een aantal kleinere dammen, in het Ruhrgebied. Voor Operatie Chastise vormden piloten van de Royal Airforces van Engeland, Canada, Australië en New Zealand het 617e Squadron.

Operatie Chastise

Op 16 en 17 mei 1943 namen 19 Lancasters met 147 manschappen deel aan Operatie Chastise. Twee dammen werden doorbroken waaronder de Möhnedam en één dam raakte licht beschadigd.

Acht van de Lancasters keerden niet huiswaarts en storten neer met 53 doden als gevolg. De missie werd gezien als een succes. Helaas hadden de Duitsers al binnen een maand hun productie weer op peil. Ook de stroomvoorziening was snel hersteld.

Battle of Britain Memorial Flights

In het RAF museum in Londen kun je sinds maart via Virtual Reality met de Dambusters meevliegen. Voor zover bekend zijn er nog 17 toestellen van de Lancaster overgebleven waarvan er nog 2 vliegen. Eén daarvan is in het bezit van de Battle of Britain Memorial Flights.

Bron: Renkum Nieuws, dossier Airborne

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden