Hoe vier ik Koningsdag met een dementerende naaste

Foto: RVD- Jeroen van der Meyde

Koningsdag is ieder jaar weer een feest voor het hele land. Voor je naaste met dementie kunnen de festiviteiten in de stad te druk of chaotisch zijn. Maar als je naaste Koningsdag leuk vindt, zijn er genoeg alternatieven te bedenken. Alzheimer Nederland geeft tips ter inspiratie en wenst jullie een gezellige dag toe.

Dit jaar vieren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de prinsessen Koningsdag in Amersfoort. De NPO doet live verslag van de festiviteiten. Leuk om samen met je naaste de uitzending (gedeeltelijk) te kijken. Zaterdagavond wordt op NPO2 het Koningsdagconcert uitgezonden. Dit concert vindt traditioneel in de maand voorafgaand aan Koningsdag plaats in de stad waar de Koninklijke familie Koningsdag viert. Prinses Beatrix was namens de familie bij het concert aanwezig.

Kijk filmpjes op YouTube

Kan je naaste zich niet goed concentreren op lange tv-programma’s, maar heeft ze wel plezier bij volgen van het Koningshuis? Bekijk dan de YouTube-kanaal van het Koninklijk Huis. Hier vind je tientallen korte video’s van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Op het kanaal zijn ook oudere video’s van de voormalige koninginnen Beatrix en Juliana te zien.

Blader door een boek over Nederland

Is je naaste opgegroeid in Nederland? Blader dan samen door een boek met Nederlandse afbeeldingen. Bijvoorbeeld het boek Nederland van Charlotte Dematons. In kleurige prenten schetst ze Nederland. Van Afsluitdijk tot bloemenvelden en van schaatsen tot Koningsdag (de afbeelding bovenaan dit artikel geeft een voorproefje van die prent). In het bijbehorende boek Duizend dingen over Nederland worden de tekeningen verrijkt met geschiedenis, ouderwetse liedjes en wetenswaardigheden. Leuk om samen met je naaste te bekijken en te praten over vroeger en nu. De boeken zijn te koop in de boekwinkel of via bol.com.

Trakteer op oranje lekkernijen

Een oranje tompouce, glaasje oranjebitter of een kom Koninginnensoep: allemaal traktaties die passen bij Koningsdag. Lekker om jezelf en je naaste op te trakteren op 27 april. Maak het extra vrolijk met muziek, een oranje kledingstuk, sjaal of hoed en geniet samen van de lekkernijen.

Speel een spelletje

Koningsdag is een uitstekende dag om een spelletje te spelen. Regel bijvoorbeeld een sjoelbak om een potje ouderwets te sjoelen. Of speel een potje ganzenbord, doe een spelletje met een oranje (pingpong)bal of ballon. Bedenk welk spel je naaste leuk vindt om te doen een geef er een ‘oranje draai’ aan.

Inspiratie nodig? Bekijk de video hieronder. Vito speelde samen met zijn oma een overtikspelletje met een oranje pingpongbal. Het spelletje ontstond spontaan, maar ze hadden er samen een tijd plezier van.

Tip voor Koningsdag: pingpongen met oma

Ga jij nog iets bijzonders doen met je naaste op Koningsdag? Laat het weten in een reactie. Samen weten we meer.

Bron: dementie.nl/Alzheimer Nederland

 

Foto:  © RVD – Jeroen van der Meyde

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden