13 april informatieochtend over hersenletsel

Jaarlijks lopen naar schatting 120.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen. Helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers.

Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH van Siza Zorggroep op zaterdag 13 april van 10.00 tot 12.00 uur een informatieochtend. Voor mensen die hersenletsel oplopen verandert het leven definitief. Na de revalidatie komt het moeilijkste: leren omgaan met de veranderingen. Mensen met NAH hebben bijvoorbeeld last van vergeetachtigheid, vermoeidheid, kunnen de weg niet meer vinden. Ze komen moeilijk uit hun woorden, zijn prikkelbaar, hebben concentratieproblemen en reageren anders op emoties.

Hersenz

Inmiddels heeft zorgorganisatie Siza zes centra NAH in de regio waar persoonlijke behandeltrajecten worden aangeboden. Onder de naam Hersenz hebben dertien organisaties, waaronder Siza, deze behandelingen ontwikkeld die zowel in groepsverband als individueel gevolgd kunnen worden. In modules leren mensen omgaan met veranderingen, grip krijgen op energie, plannen en organiseren en is er aandacht voor het geheugen, maar ook verliesverwerking. Een vijfde module is bedoeld voor de partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Thuisbehandelaars helpen de deelnemers het geleerde thuis in de praktijk in te kunnen zetten.

Programma voor jongeren

In september hebben alle behandelaren van de zes centra NAH een training gevolgd voor het speciale programma dat door Hersenz is ontwikkeld voor jongeren. Behandelaar Geeke Blenk: “Voor volwassenen is het al moeilijk om te leren omgaan met NAH, voor jongeren is dat nog heftiger. Kan ik ooit zelfstandig wonen, een baan vinden, een relatie krijgen? Daar worstelen jongeren mee. Hun hele toekomst is in één klap veranderd.”

Belangstellenden voor de informatieochtend NAH (ook voor de speciale jongerenprogramma’s) zijn van harte welkom op zaterdag 13 april van 10.00 tot 12.00 uur in het Regionaal Expertisecentrum NAH, Jachthoornlaan 1 in Arnhem (naast bakkerij Eigen Deeg). Contactpersoon is Ine Peters, tel: 06 – 13 32 10 72 of [email protected].


Over Siza
Siza biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met een aan autisme verwante stoornis of niet aangeboren hersenletsel. De dienstverlening van Siza loopt uiteen van ondersteuning thuis tot aan 24-uurs zorg in een woongroep en van behandeling tot en met begeleiding naar werk. Siza ondersteunt op die momenten dat het nodig is en daagt mensen uit om hun grenzen waar mogelijk te verleggen. Bij Siza werken 2500 medewerkers die zorg en ondersteuning bieden aan ruim 3500 mensen. Siza heeft 150 locaties verspreid over Gelderland en Midden-Brabant – www.siza.nl.

Over de regionale Expertisecentra
In de 6 regionale expertisecentra’s (REC’s) van Siza leren mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) om te gaan met de gevolgen van hersenletsel. Na de revalidatie waarin de focus ligt op herstel is dit de volgende stap. Cliënten zitten in de chronische fase en willen handvatten krijgen om met de blijvende gevolgen van hun hersenletsel om te gaan. Met deskundige behandelaren gaan zij aan de slag om hun leven weer op te pakken, binnen de mogelijkheden die er zijn. Een behandeling kan enkele maanden tot maximaal twee jaar duren. De REC’s van Siza zijn te vinden in: Arnhem, Voorthuizen, Apeldoorn (Teuge), Doetinchem (Terborg), Groenlo en Tilburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen